StoryEditor

Lukašenko a jeho ľudia nedostanú víza do EÚ

11.04.2006, 00:00

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko nebude môcť spolu s ďalšími tridsiatimi predstaviteľmi režimu v Minsku cestovať do EÚ. Rozhodli o tom šéfovia európskych diplomacií v pondelok na schôdzke v Luxemburgu. Na zozname, ktorý ostáva po návrhu českého ministra zahraničia Cyrila Svobodu otvorený, sú okrem iných štyria členovia vlády, predseda dolnej komory parlamentu, riaditeľ štátneho rozhlasu či šéf úradu prezidenta Medzi nežiaducimi osobami je aj niekoľko sudcov zodpovedných za uväznenie demonštrantov počas nedávnych manifestácií opozície, viacerí príslušníci tajnej služby KGB, ako aj poslanci a šéfovia oblastných volebných komisií.
Svoboda chce, aby únia zmrazila bankové účty ľudí z Lukašenkovho najbližšieho okolia a
Holandsko navrhlo, aby Interpol zrušil májovú konferenciu, ktorá sa má uskutočniť v Minsku.
Ministri podľa šéfa slovenskej diplomacie Eduarda Kukana hovorili aj o možných ekonomických sankciách, ale len takých, ktoré by sa nedotkli občanov. Slovensko je zároveň pripravené prijať 10 až 15 bieloruských študentov, ktorých vyhodili zo škôl za účasť na demonštráciách proti Lukašenkovi. Štipendiá zaplatí buď Medzinárodný višegrádsky fond alebo jednotlivé štáty.
Lukašenka v polovici marca v kontroverzných voľbách opätovne zvolili za hlavu štátu, avšak len minimum krajín uznáva legitimitu týchto volieb. Šéf českej diplomacie je však skeptický, či sa Rusko vôbec pripojí k sankciám EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 21:31