StoryEditor

MO prehodnotí možnosť zníženia počtu mierových operácií, do ktorých sa SR zapája

10.06.2007, 13:14
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo obrany prehodnotí možnosť redukcie počtu mierových operácií, do ktorých sa Slovensko zapája pod vedením NATO, EÚ, OBSE a OSN.

Podľa šéfa rezortu obrany Františka Kašického prioritou je naša účasť v dvoch až troch operáciách medzinárodného krízového manažmentu na Balkáne (KFOR, ALTHEA), v Afganistane (ISAF) a na Cypre (UNFICYP). "Nevylučujeme tým, že v prípade určitých potrieb budeme vysielať menšie jednotky alebo sa zapojíme do nejakej operácie tak, ako v prípade Libanonu, kde máme šesťčlenný chirurgický tím," povedal minister.

Koncom minulého roka pôsobilo 642 príslušníkov Ozbrojených síl SR v 12 operáciách a misiách v deviatich krajinách. Slovensko na tento účel vynaložilo v roku 2006 približne 940 miliónov korún. Kašický predpokladá, že v tomto roku sa náklady na zahraničné mierové misie budú pohybovať v rovnakom rozmedzí. Naša krajina patrí k najaktívnejším prispievateľom zo stredoeurópskych štátov.

Slovenskí vojaci sa nezapájali priamo do bojových akcií, ale vykonávali rôzne ženijné činnosti ako odmínovanie, likvidáciu munície či ženijné stavebné práce. Taktiež zabezpečovali ochranu a obranu objektov i obyvateľov, monitorovanie, hliadkovanie a výcvik bezpečnostných síl. V zahraničí pôsobili hlavne neorganické jednotky, ktoré sa účelovo vytvorili na plnenie úloh v jednotlivých misiách.

Vysielanie vojakov je finančne náročné, preto sa Slovensko spolu s ďalšími krajinami snaží presadiť, aby sa nasadzovanie jednotiek krylo ako zo strany štátu, z ktorého pochádzajú, tak aj zo spoločného rozpočtu NATO alebo EÚ. "V rámci EÚ sa už prijalo rozhodnutie o tom, že v rokoch 2007 a 2008 sa bude EÚ finančne spolupodieľať na nasadzovaní týchto jednotiek. My sa to snažíme presadiť aj na rok 2009, pretože vtedy by sme mali nasadiť našu prvú bojovú skupinu," vysvetlil Kašický. Pripomenul, že v rámci Severoatlantickej aliancie je celý proces zložitejší a SR v tejto súvislosti už iniciuje isté rokovania. Na plnení úloh v zahraničných mierových operáciách sa od roku 1993 doteraz vystriedalo takmer 10 500 príslušníkov Ozbrojených síl SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:49