StoryEditor

Na slovenskom trhu sú možno nebezpečné kozmetické výrobky

18.12.2006, 11:27
Autor:
SITASITA

Na slovenskom trhu by sa mohli vyskytovať nebezpečné kozmetické výrobky. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. Informácií získal zo systému RAPEX - systému rýchlej výmeny informácií o výskyte nebezpečných nepotravinových výrobkov na území Európskej únie.
Ide o súpravu denného pleťového krému proti nepriaznivému počasiu a škvrnám a nočného pleťového krému proti pigmentovým škvrnám pravdepodobne z Číny. Predajcom výrobku je nemecká firma. V týchto kozmetických výrobkoch sa zistila prítomnosť ortuti, čo môže pri použití krémov spôsobiť ekzém na pokožke. Vo výrobku sa nachádza aj N-nitrózodietanolamín. Tieto látky môžu spôsobiť rakovinu.
Ďalším nebezpečným výrobkom je nočný mastný krém na pokožku BEREZOVAJA SERIJA , ktorý je vyrobený na Ukrajine. Predáva ho estónska firma. "V uvedenom kozmetickom výrobku sa nachádzajú kvasinky Candida albicans. Ide o mikroorganizmy, ktoré môžu spôsobiť infekčné zápaly očí a slizníc," upozorňuje hlavný hygienik Ivan Rovný .
Poškodiť nenarodené dieťa, alebo plodnosť môžu kozmetické výrobky na starostlivosť o nechty a úpravu nechtov AGE CORRECT GROWTH TREATMENT, FRENCH MANICURE KIT, NAILGROWTH MIRACLE, ADVANCED HARD AS NAILS, DIAMOND SHINE, MEGA SHINE a NUTRA NAIL Maximum "10" Strengthe, ktoré pochádzajú z USA. Nachádza sa v nich látka dibutylftalát.
"Vzhľadom na voľný pohyb tovaru v členských štátoch Európskej únie je možné, že sa uvedené kozmetické výrobky vyskytujú aj na trhu v Slovenskej republike. Spotrebiteľom, ktorí si ich kúpili, odporúčame, aby výrobky ďalej nepoužívali," varuje Rovný.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 07:27