StoryEditor

Slovensko podporí kandidatúru ČR do Bezpečnostnej rady OSN

24.10.2005, 16:23
Autor:
TASRTASR

Slovensko podporí kandidatúru Českej republiky na nestáleho člena Bezpečnostnej rady OSN na obdobie rokov 2008-2009. Po stretnutí s českým ministrom zahraničných vecí Cyrilom Svobodom to dnes vyhlásil jeho slovenský kolega Eduard Kukan. Česká republika tak chce vystriedať na tomto poste Slovensko, ktoré za nestáleho člena BR na roky 2006-2007 zvolili 10. októbra.
Šéfovia diplomacií oboch krajín zhodne hovoria, že majú nadštandardné vzťahy. "Chceme preto prikročiť k novým moderným formám spolupráce," zdôraznil Kukan. Jednou z foriem takejto spolupráce bude, že slovenskí diplomati budú pôsobiť na českej ambasáde v gruzínskom Tbilisi a v etiópskej Addis Abebe. Recipročne bude český diplomat spolupracovať so slovenskou stálou misiou v New Yorku počas pôsobenia Slovenska v BR OSN.
Český šéf diplomacie sa po schôdzke pristavil aj pri téme migrácie medzi občanmi Českej i Slovenskej republiky. Zdôraznil, že neexistuje žiadny dôvod na udeľovanie politického azylu "komukoľvek" zo Slovenska na území Českej republiky. "Sme otvorení pohybu osôb medzi našimi krajinami, ale pohyb by nemal byť za sociálnymi dávkami," uviedol Svoboda.
Ďalšou témou ich rozhovoru bola spolupráca na pôde V4. Svoboda poznamenal, že do V4 majú záujem vstúpiť ďalšie krajiny, čo je podľa neho dôkazom životaschopnosti tohto zoskupenia. Regionálne partnerstvo s inými krajinami Svoboda pripúšťa, ale nie je za rozširovanie na "V6", či "V8". "V4 je zavedená značka," dodal.
Kukan so Svobodom tiež vyjadrili podporu čo najskoršiemu vstupu Bulharska a Rumunska do Európskej únie.
Český minister zahraničných vecí sa dnes stretol aj s premiérom Mikulášom Dzurindom, s ktorým sa rozprávali o nadchádzajúcom neformálnom summite predsedov vlád, ktorý sa uskutoční vo štvrtok v Londýne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 08:23