StoryEditor

ESĽP: V prípade Končeková vs. SR rozhodol súd v prospech štátu

16.05.2006, 16:44
Autor:
SITASITA

Európsky súd pre ľudské (ESĽP) v prípade Končeková proti Slovenskej republike rozhodol v prospech štátu. Ako agentúru SITA informoval Ján Zanovit z tlačového oddelenia ministerstva spravodlivosti, sťažovateľka zažalovala SR za porušenie práva na prerokovanie veci v primeranej lehote. K porušeniu malo podľa nej dôjsť v konaní o jej žalobe na zaplatenie dlžného nájomného na okresnom súde. Ešte počas tohto konania sa obrátila na Ústavný súd (ÚS) SR so sťažnosťou na prieťahy. Ten skonštatoval, že okresný súd svojím postupom porušil právo sťažovateľky na prerokovanie veci v primeranej lehote.
Okresný súd žalobe Končekovej vyhovel, a tá sa obrátila na súdneho exekútora s návrhom na vykonanie exekúcie na dlžnú sumu. Exekútorovi sa však nepodarilo vypátrať povinnú spoločnosť ani zistiť hnuteľný či nehnuteľný majetok dlhujúcej spoločnosti. Končeková sa preto už po druhýkrát obrátila na ÚS SR so sťažnosťou na prieťahy. ÚS SR jej opätovne dal za pravdu a priznal jej zadosťučinenie vo výške 50 000 korún. Nariadil tiež okresnému súdu, aby uhradil trovy konania.
ESĽP vyhlásil, že sa stotožňuje s argumentáciou slovenskej vlády, podľa ktorej Končeková vzhľadom na uznanie jej sťažnosti ústavným súdom a priznané odškodnenie nemôže byť naďalej považovaná za poškodenú osobu. Výška zadosťučinenia priznaného ÚS SR je podľa ESĽP vzhľadom na okolnosti prípadu a životnú úroveň v SR dostatočná.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 14:05