StoryEditor

Ruskova nahrávka je pravá

29.11.2005, 12:07
Autor:
TASRTASR

Policajná expertíza potvrdila pravosť nahrávky poslancov Národnej rady SR Pavla Ruska a Ivety Henzélyovej. Potvrdila to dnes Generálna prokuratúra SR.
Vyšetrovateľ koná vo veci, ktorú dozoruje prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, povedala pre TASR hovorkyňa generálneho prokurátora Jana Tökölyová.
Polícia na podnet Pavla Ruska v súvislosti s nahrávkou už začala trestné stíhania vo veci pre trestné činy podplácania a vydierania. Rusko o svojich poznatkoch o korupcii v parlamente vypovedal 9. novembra na Prezídiu Policajného zboru. K trestnému oznámeniu priložil CD s audiovizuálnou nahrávkou, ktorá má podľa neho potvrdzovať, že bližšie neurčení ľudia sa pokúsili skorumpovať poslankyňu Ivetu Henzélyovú pred septembrovou schôdzou Národnej rady SR. Na nahrávke, ktorú Rusko prezentoval aj pred médiami, mu poslankyňa v súkromnom rozhovore oznamuje, že dostala ponuku na rekonštrukciu domu. Úrad boja proti korupcii začal v kauze nahrávky aj trestné stíhanie vo veci pre trestný čin vydierania.
Informácie o pravosti nahrávky sa v médiách objavili už v piatok. Nezávislá poslankyňa Iveta Henzélyová naďalej trvá na tom, že v minulosti v médiách zverejnená nahrávka Pavla Ruska o údajnom pokuse skorumpovať ju bola "zostrihaná". K ďalším novým medializovaným skutočnostiam sa vyjadrí až po porade s právnikom.
Predseda KDH Pavol Hrušovský sa ku kauze nahrávky vyjadrí až po skončení vyšetrovania. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára sa hodnovernosť nahrávky o údajnom pokuse skorumpovať poslankyňu zatiaľ nepotvrdila. "Jedna vec je, či je autentická nahrávka a druhá vec, či to nebolo takto nainscenované, zaranžované," povedal. Premiér a predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda sa naďalej nemieni zaoberať nahrávkou a celá záležitosť je podľa neho výhradne v rukách orgánov činných v trestnom konaní.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 09:20