StoryEditor

Ševec: Machajove majetkové pomery som skúmal oprávnene

17.01.2006, 07:04
Autor:
TASRTASR

Podpredseda Rozhlasovej rady Jozef Ševec odmieta, že by neoprávnene a neopodstatnene začal skúmať majetkové pomery kandidáta na post riaditeľa Slovenského rozhlasu (SRo) Ľuboša Machaja.
"Zákon o Slovenskom rozhlase hovorí, že povinnosťou člena rady je dohliadať na dodržiavanie tohto zákona. Ak by Rozhlasová rada zvolila Ľuboša Machaja za generálneho riaditeľa, podľa zákona by on musel do 30 dní preukázať svoje majetkové pomery," uviedol pre TASR Ševec. Keďže by si však podľa neho Machaj nedokázal vysporiadať majetkové pomery v súkromnom rádiu, musela by ho rada po 30 dňoch odvolať a vyhlásiť novú voľbu generálneho riaditeľa. "Pripadá mi smiešne reagovať na jeho obvinenie, že som ovplyvnil rozhodovanie časti členov Rozhlasovej rady o tom, či dajú svoj hlas práve jemu. Naopak, môžem verejne vyhlásiť, že ma Ľuboš Machaj pred voľbou trikrát osobne navštívil a žiadal ma o podporou jeho kandidatúry," hovorí Ševec.
Ševec tvrdí, že ani dnes nemá Ľuboš Machaj vysporiadané majetkové pomery v súkromnom rádiu. Rada pre vysielanie a retransmisiu totiž zatiaľ neudelila predchádzajúci súhlas s prevodom 100 percent akcií Rádia Twist na nového vlastníka.
O Machajove majetkové pomery sa začal Ševec zaujímať po tom, čo Machaj v rozhovore v časopise Týždeň zo septembra 2005 o akciách Twistu uviedol: "Áno, máme tam nejakých 12 percent. Po zvolení by som to riešil." Ševec si vyžiadal z Rady pre vysielanie a retransmisiu stanovisko, kto je akcionárom rádia Twist. Vo výpise z Centrálneho depozitára cenných papierov bola štruktúra akcionárov: Andrej Hryc 75 akcií, Ľuboš Machaj 13 akcií, Bohdana Machajová 12 akcií. Ševec podotkol aj pred radou, že v čestnom vyhlásení Ľuboš Machaj tvrdil, že nie je majiteľom akcií rádia Twist ani on, ani nikto z jeho blízkych osôb.
Machaj dnes povedal, že zvažuje právne kroky na ochranu svojej osoby. Podľa neho Ševec mohol porušiť ústavný zákon, ak využíval svoju funkciu v prospech iných kandidátov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 11:52