StoryEditor

Takmer tisíc dobrovoľníkov bude v lete pomáhať Tatrám

16.06.2005, 15:21
Autor:
TASRTASR

Takmer tisíc dobrovoľníkov z 12 krajín Európy bude počas dvoch mesiacov pomáhať pri odstraňovaní škôd vo Vysokých Tatrách v najväčšom dobrovoľníckom projekte v histórií Slovenskej republiky.
Dobrovoľníci väčšinou z radov skautov budú od 20. júna do polovice augusta opravovať zničené turistické zariadenia, pripravovať terén na jesennú výsadbu stromčekov, inštalovať náučné chodníky či vykonávať protipožiarne opatrenia. Na výzvu Slovenského skautingu sa do projektu zapojili hlavne mladí ľudia vo veku 15 až 30 rokov, ale aj rómski skauti. Centrom dobrovoľníckych aktivít bude Tatranská Lomnica.
Dĺžka pobytu dobrovoľníka bude deväť dní, počas dvoch mesiacov spoločne odpracujú 50 tisíc hodín. V priebehu projektu bude každý pracovný deň na mieste k dispozícií 60 až 215 dobrovoľníkov v ôsmich až 15 skupinách. Mnohí z dobrovoľníkov už majú prax s odstraňovania situácie po povodniach v susednom Česku. Do projektu sa zapojí aj 44 dobrovoľníkov cez program Európskej dobrovoľníckej služby. Celú skupinu bude viesť desať koordinátorov vyškolených v oblasti bezpečnosti práce, prvej pomoci a animácie programu. Slovenský skauting zabezpečí dobrovoľníkom stravovanie a ubytovanie.
"Hlavným zámerom nášho projektu je pomôcť pri obnove Tatier a pri odstraňovaní následkov víchrice na území mesta Vysoké Tatry," povedal dnes novinárom vedúci koordinátor projektu a riaditeľ ústredia Slovenského skautingu Martin Macharík. Mladí ľudia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Srbska a Čiernej Hory, Poľska, Francúzska či Anglicka majú podľa neho tiež poukázať na dôležitosť dobrovoľníctva v živote spoločnosti a jeho význam v nadnárodnej pomoci. Účastníci sa budú môcť podľa neho formou neformálneho vzdelávania poučiť o životnom prostredí, spoznať našu krajinu a vytvoriť si vzťah k Vysokým Tatrám.
Väčšinu nákladov projektu hradí Slovenský skauting z darov organizácií a zo zbierok na Tatry. Hlavným partnerom projektu je Výbor vlády SR pre obnovu a rozvoj Vysokých Tatier.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 22:10