StoryEditor

Mladých ľudí trápi nezamestnanosť

05.12.2005, 16:48
Autor:
TASRTASR
Vysoká nezamestnanosť patrí k najvážnejším problémom slovenskej mládeže. Mimoriadne závažný vysoký počet ľudí, ktorí nikdy nepracovali a nezískali pracovné návyky. Ministerstvo školstva analyzovalo príčiny a známe sú už aj konkrétne riešenia.

Vysoká nezamestnanosť patrí k najvážnejším problémom slovenskej mládeže.
Z celkového počtu evidovaných nezamestnaných je viac ako 17 percent vo veku do 25 rokov a približne 30 percent do 29 rokov. Konštatuje to ministerstvo školstva v návrhu Implementácie Európskeho paktu mládeže na podmienky Slovenskej republiky, ktorý je v pripomienkovom konaní rezortu. Práve dnes sa začína Európsky týždeň mládeže, ktorý má zvýšiť vnímavosť spoločnosti na potreby mladých.
V súvislosti s nezamestnanosťou považujú autori dokumentu za mimoriadne závažný aj vysoký počet ľudí, ktorí nikdy nepracovali a nezískali pracovné návyky. V prvom polroku 2005 bola miera dlhodobej nezamestnanosti mladých ľudí vo veku 15 24 rokov 16,2 percenta. Zvlášť ohrození nezamestnanosťou a aj chudobou sú podľa dokumentu rómske komunity, ľudia so zdravotným postihnutím a migranti.
Príčinou nezamestnanosti je najmä nedostatočná prax a zručnosti nezodpovedajúce potrebám trhu práce. K zlepšeniu situácie by mal prispieť moderný vzdelávací systém a tiež absolventská prax. Prostredníctvom nej môžu získať praktické skúseností u zamestnávateľa v rozsahu 20 hodín týždenne.
Európsky pakt mládeže by mal okrem zlepšenia vzdelávania iniciovať aj medzinárodnú mobilitu či zosúladenie profesionálnej činnosti a rodinného života.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:42