StoryEditor

Slovenský rozhlas považuje poslanecký prieskum za nezákonný

31.05.2007, 18:38
Autor:
TASRTASR
Generálna riaditeľka Slovenského rozhlasu Miloslava Zemková sa obrátila dnes listom na predsedu Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Pavla Minárika.

V liste uviedla, že uznesenie výboru zo dňa 21. 5. 2007, ktorým si poslanci schválili vykonanie poslaneckého prieskumu v rozhlase a žiadajú riaditeľku o personálnu štruktúru s vyčíslením miezd, považuje za nezákonný a nevykonateľný. Podľa právnej analýzy Slovenského rozhlasu sa kontrolná pôsobnosť výboru Národnej rady vzťahuje na orgány verejnej správy, medzi ktoré SRo nepatrí. Rozhlas spadá pod kontrolnú právomoc iných orgánov, presne určených v zákone o Slovenskom rozhlase.
Podľa Zemkovej, priebeh rokovania a charakter uznesenia Výboru NR SR pre kultúru a médiá otvára niekoľko oprávnených otázok: Uvedomujú si niektorí poslanci mediálneho výboru nezávislosť Slovenského rozhlasu ako verejnoprávnej inštitúcie, ktorá je zriadená špeciálnym zákonom? Poznajú legislatívny a právny rámec, v ktorom táto inštitúcia pôsobí? Chcú priamo politicky, hospodársky a personálne riadiť túto inštitúciu a jej generálneho riaditeľa? V takomto prípade by bolo podľa Zemkovej, nevyhnutné zmeniť znenie niekoľkých zákonov, nie však prijímať nezákonné a nevykonateľné uznesenia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 10:10