StoryEditor

Utečenci z Darfuru hľadajú azyl v Izraeli

15.03.2007, 16:10
Autor:
SITASITA
Asi tristo Sudánčanov, utieklo zo Sudánu pred genocídou, do krajiny, ktorá vznikla po európskom vyvražďovaní židov. Izrael však Sudán vníma ako nepriateľský štát.

Pred troma rokmi utiekol 26-ročný farmár Dávid zo svojej vypálenej dediny v sudánskom regióne Darfur. Džandžavídi - arabské milície lojálne vláde so sídlom v Chartúme vtrhli do osady na koňoch, ozbrojení samopalmi a začali vraždiť jej obyvateľov. Podpálili aj jeho dom. "Pri požiari zahynul môj otec," uviedol Dávid. Útok neprežil ani jeho brat. Mladý farmár sa rozhodol utiecť do Egyptu. Bál sa však, že ho úrady pošlú späť do Sudánu. Vtedy mu napadlo urobiť pomerne neobvyklý krok. Zaplatil beduínskym pašerákom, aby ho so sebou zobrali do Izraelu. "Vedel som, že mi pomôžu, pretože tomu rozumejú. Videl som všetky obrázky ľudí trpiacich počas 2. svetovej vojny v Európe. Pripomenulo mi to moju dedinu," priznal pred jeruzalemským pamätníkom obetiam Holokaustu, ktorý tento týždeň navštívila skupina asi desiatich sudánskych utečencov.
Dávid je jedným z asi tristo Sudánčanov, ktorí utiekli z krajiny pred genocídou, do krajiny, ktorá vznikla po európskom vyvražďovaní židov. Izrael však Sudán vníma ako nepriateľský štát. Podľa zákona o "nepriateľskej infiltrácii" nemôžu ponúknuť azyl obyvateľom štátov, ktoré židovský štát neuznávajú. Všetkých utečencov, ktorí prekročili za posledné roky hranicu, umiestnili do táborov, kde čakajú na zľutovanie izraelskej justície. Tak ako aj Dávida, sto ľudí umiestnili v Kibbutzime - kolektívnej izraelskej farme. Z tristo utečencov je asi 70 z Darfuru a zvyšok z juhu a severu krajiny. Sudánska občianska vojna trvá viac ako dvadsať rokov. Doteraz o svoje domovy prišli približne štyri milióny obyvateľov. "Ako židia, ktorí sa pamätajú na holokaust, nemôžeme sa na genocídu v Darfure a utečencov, ktorí klopú na naše dvere iba pozerať. Spomienky na minulosť a židovské hodnoty nás vedú k humanitárnej solidarite s týmito ľuďmi," vyhlásil riaditeľ múzea Yad Vashem, Avner Shalev.
Práva utečencov bude chrániť aj novovzniknutá organizácia Rada pre utečencov z Darfuru. Aj keď izraelská vláda vyhlasuje, že pre vyriešenie tohto problému robí čo môže, niektorí členovia rady si to nemyslia. "Najvyššou prioritou je vyvíjať na vládu tlak, aby týmto utečencom pridelila plné práva," povedal právnik Anat Ben Dor z Telavivskej univerzity. Izrael už nežidovským utečencom v minulosti azyl poskytol. V deväťdesiatych rokoch ho získali bosnianski moslimovia. V múzeu Yad Vashem sa skupinka utečencov z Darfuru prechádza chodbami s fotografiami, filmami a výstavami utrpenia európskych židov pred a po 2. svetovej vojne. Dávid tento výlet vníma ako ponaučenie. "Dúfam, že zabíjanie v Darfure sa skončí. A potom môžeme postaviť pamätník, ktorý bude všetkým ľuďom túto katastrofu pripomínať," dodal pre internetovú stránku spoločnosti BBC.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 22:42