StoryEditor

Kubiš: Slovensko stiahne vojakov z Iraku vo februári 2007

26.09.2006, 18:07
Autor:
TASRTASR

Slovensko stiahne svoju ženijnú jednotku z Iraku na konci februára 2007. Vyše 100 slovenských vojakov tak zostane v Iraku do konca plánovaného polročného rotačného obdobia. Minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš to dnes uviedol po stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.
Šéf slovenskej diplomacie potvrdil, že rovnaké stanovisko prezentoval aj na nedeľňajšom rokovaní s ministerkou zahraničných vecí USA Condoleezou Riceovou vo Washingtone. Tá ho na stretnutí požiadala, aby slovenská vláda nesťahovala vojenskú jednotku z Iraku v skoršom termíne. "Pani Riceová sa naozaj pýtala na naše zámery, potvrdila, že by mali záujem, aby táto rotácia prebehla až do konca. Ja som potvrdil, že v plánoch vlády je ukončiť rotáciu vo februárovom termíne," povedal Kubiš.
Minister zároveň konštatoval, že Slovensko chce ponúknuť iné formy spolupráce s vojenskými a bezpečnostnými silami Iraku. Išlo by o vyslanie tímu inštruktorov, výcviku v odmínovaní alebo ďalších oblastiach. "Tu som potvrdil záujem vlády SR spoločne v konzultáciách a spolupráci s našimi partnermi z USA a inými členmi NATO vypracovať konkrétne návrhy na takéto pôsobenie - potom ako stiahneme na konci februára ženijnú jednotku. Toto americká strana vysoko privítala," konštatoval Kubiš.
Prezident Gašparovič označil za veľmi pozitívny zámer vlády pokračovať v účasti na operácii Iracká sloboda a misii NATO v Iraku inou formou a v rámci konzultácií s partnermi. "Prijal som s potešením informáciu pána ministra, že s ministerkou zahraničných vecí USA sa navzájom pochopili a že aj naše predstavy nie sú v podobe odchodu z Iraku z jedného dňa na druhý," povedal Gašparovič novinárom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 04:44