StoryEditor

Registrovať cirkev a náboženskú spoločnosť bude ťažšie

14.02.2007, 16:35
Autor:
SITASITA

Registrácia cirkví a náboženských spoločností by mala byť prísnejšia. Myslí si to vláda, ktorá dnes podporila návrh poslancov Smeru-SD a ĽS-HZDS na zmenu zákona. Na registráciu by nestačilo 20-tisíc stúpencov cirkvi, ale 20-tisíc dospelých členov, potvrdených ich čestným vyhlásením. Generálny prokurátor Dobroslav Trnka považuje za diskriminačný už terajší zákon a napadol ho na Ústavnom súde SR. Poukázal na to, že ústava dovoľuje obmedziť združovanie osôb len v nevyhnutnom prípade, napríklad pri ohrození bezpečnosti štátu. Vláda Trnkov názor nezdieľa a novelu, ktorá je v druhom čítaní, podporuje.
"Vláda nedospela k takémuto názoru (ako Trnka). Ústava garantuje základné slobody a ľudské práva a proces registrácie nijakým spôsobom neobmedzuje tieto slobody a práva, aj slobodu vierovyznania, zakladania náboženských spoločností," povedal pre agentúru SITA minister kultúry Marek Maďarič, pod ktorého zákon spadá. Zdôraznil, že aj bez registrácie môžu v SR pôsobiť, nemajú však nárok na peniaze od štátu na platy a prevádzku, oslobodenie od miestnych daní, výnimky zo zákonníka práce, právo zriadiť cirkevné školy, pôsobiť v armáde, zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, na vstup do médií a na mlčanlivosť duchovných.
Na Slovensku je dnes 17 registrovaných cirkví a náboženských spoločností. Hlási sa k nim 84 percent ľudí. Podmienky na registráciu sú jedny z najtvrdších v Európe, čo nám opakovane vytýkala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Spojené štáty americké. SR by podľa nich malo uvoľniť podmienky na registráciu. Náboženské slobody nám opätovne pripomenuli na Implementačnej schôdzke k ľudskej dimenzii v októbri 2004 vo Varšave.
"Kritériá pre registráciu cirkvi na Slovensku patria k najtvrdším vo vyspelej Európe a sú vo viacerých aspektoch porovnateľné s právnym poriadkom v krajinách strednej Ázie. Aj keď na Slovensku je sloboda vierovyznania zabezpečená, súčasná prax v otázke registrácií v SR do značnej miery nahráva tým krajinám uvedeného regiónu, ktoré nemajú záujem vyjsť v ústrety požiadavkám na liberalizáciu v oblasti náboženskej slobody," konštatovalo ministerstvo zahraničných vecí v správe z roku 2005.
"Výčitka voči nám bola, že keď sa cirkev chce registrovať, je potrebných príliš veľa podpisov. Ale myslím si, že na základe tejto pripomienky nedôjde k zmene pravidiel pre registrovanie cirkvi," povedal pre SITA vtedajší minister zahraničných vecí Eduard Kukan.
Vláda dnes napriek nesúhlasu generálneho prokurátora a upozorneniam medzinárodného spoločenstva sprísnenie registrácie odsúhlasila. Novelu poslancov Jána Podmanického zo Smeru-SD a Ľudmily Muškovej z ĽS-HZDS by mal parlament schváliť na marcovej schôdzi. "Ide o ochranu pred tým, aby sa u nás zaregistrovali rôzne nebezpečné sekty a nebodaj si nárokovali na podporu štátu," zdôvodnila ju poslankyňa Mušková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. október 2024 17:30