Richard SulíkTASR
StoryEditor

Opoziční lídri reagujú na Kisku: Chceme predčasné voľby

04.03.2018, 16:58
Autor:
TASRTASRČTKČTK
Lídri opozičných strán reagujú na výzvu prezidenta Andreja Kisku, ktorý vidí riešenie v dvoch možných scenároch.

Väčšina opozičných strán, vrátane najsilnejšej formácie Sloboda a Solidarita (SaS) sa vyslovili za vypísanie predčasných volieb, ktoré ako jedno z riešení krízy dôvery v štát po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky dnes navrhol prezident Andrej Kiska.

"Riešenie vidíme v predčasných voľbách. SaS návrh na predčasné voľby v parlamente preto podporí," napísal predseda SaS Richard Sulík na sociálnej sieti.

Rekonštrukcia vlády už nepomôže

"Rekonštrukcia vlády v tejto chvíli už nie je alternatívou. Spoločnosť potrebuje nový začiatok, pretože táto vláda už nie je schopná spravovať dobre a spravodlivo našu krajinu," uviedla poslankyňa hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Veronika Remišová.

Podobne ako Remišová sa vyjadril aj podpredseda opozičného hnutia Sme rodina Milan Krajniak. "Kozmetické zmeny na jednotlivých postoch vo vláde nedokážu obnoviť dôveru ľudí v spravodlivé fungovanie štátu," uviedol Krajniak.

Podpora mimoparlamentných strán

Za predčasné voľby sú aj mimoparlamentné KDH, Progresívne Slovensko, SPOLU - občianska demokracia a Strana maďarskej komunity. Hovoria aj o potrebe odchodu premiéra Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka (obaja Smer-SD).

"Nepredpokladáme, že novovytvorená vláda by bola stabilná. Preto je pre záujmy Slovenska lepšie, aby novovytvorená dočasná vláda bez Roberta Fica a Roberta Kaliňáka doviedla Slovensko k predčasným voľbám," píše KDH vo svojom stanovisku.

"Jediná cesta pre upokojenie nálad v spoločnosti a obnovenie dôvery v spravodlivé fungovanie Slovenska sú predčasné parlamentné voľby.

Vyzývame na spoločný postup terajšiu opozíciu a všetky demokratické strany na Slovensku, aby sa spojili na úsilí o predčasné voľby a vytvorenie alternatívy pre ľudí, ktorá zabezpečí fungovanie právneho štátu," uviedol šéf progresívcov Ivan Štefunko.

Nový začiatok pre Slovensko

"SPOLU - občianska demokracia trvá na odchode Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vlády aj za cenu predčasných volieb alebo úradníckej vlády. Zhodujeme sa s prezidentom republiky, že by vláda nemala v súčasnej podobe pokračovať a podporíme akékoľvek kroky, ktoré napomôžu novému začiatku pre Slovensko. Aj neistá cesta je väčšou nádejou ako tá súčasná," doplnila strana SPOLU.

Strana maďarskej komunity (SMK) víta vyhlásenie prezidenta republiky. Skutočné riešenie pre Slovensko vidí v predčasných voľbách. Posledné udalosti podľa SMK ukázali, že vládne strany nedokážu zodpovedať morálnym a politickým očakávaniam a stratili kredit riadiť krajinu.

SMK je pripravená zúčastniť sa na rokovaniach iniciovaných Andrejom Kiskom s prihliadnutím na národnostné a občianske hľadiská a prispieť k vytvoreniu dôvery voči novému vedeniu štátu, uviedol predseda strany József Menyhárt.

Potrebujú ústavnú väčšinu

Hlava štátu v dnešnom prejave navrhla usporiadanie predčasných parlamentných volieb alebo rozsiahlu a zásadnú rekonštrukciu koaličnej vlády premiéra Roberta Fica, ktorá nastúpila do úradu po voľbách z marca 2016.

Predčasné voľby by v 150 člennom parlamente muselo podporiť aspoň 90 poslancov, ktoré koalícia ani opozícia samostatne nemajú.

Sulík tiež uviedol, že ak Fico do utorka nepresadí v súvislosti s vraždou reportéra odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka a policajného prezidenta Tibora Gašpara, začne SaS zbierať podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi. Odvolanie predsedu vlády, na ktoré opozícia tiež nemá dostatok hlasov, znamená podľa ústavy pád celej vlády.

01 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 02 - Modified: 2024-04-16 19:03:09 - Feat.: - Title: Koaličný valec. Opozícia kritizuje odvolanie Jána Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady 03 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 09:33