StoryEditor

Solárne sprchy Greenpeace využilo na Pohode vyše 1300 ľudí

17.07.2006, 16:31
Autor:
TASRTASR

Solárne sprchy s teplou vodou organizácie Greenpeace využilo na tohtoročnej Bažant Pohode viac ako 1300 ľudí.
Solárne sprchy letný energetický projekt Greenpeace prešiel úspešne prvým testom v praxi. Okrem praktickej prezentácie obnoviteľných zdrojov energií aktivisti Greenpeace rozdistribuovali na Pohode niekoľko tisíc materiálov s návodom ako usporiť elektrickú a tepelnú energiu v domácnostiach.
"Sme radi, že naše solárne sprchy využilo toľko ľudí. Výkon kolektorov bol výborný a vďaka disciplinovanosti ľudí sme mohli denne fungovať s teplou vodou neuveriteľných až 16 hodín," konštatoval hovorca Greenpeace Juraj Rizman.
Solárny sprchový systém Greenpeace je založený na desiatich 200 litrových slnečných kolektoroch od slovenského výrobcu. Voda zohriata na približne 70 až 80 stupňov Celzia sa skladuje v 800-litrovom zásobníku. Pomocou moderného elektronického systému sa horúca voda mixuje na prijateľnú teplotu od 25 do 30 stupňov Celzia a rozdeľuje pre jednotlivé sprchy. Ovládací elektronický systém je napájaný fotovoltaickými článkami, ktoré vyrábajú s pomocou slnka priamo elektrickú energiu. Celý systém je tak úplne energeticky nezávislý.
Mobilné solárne sprchy by mali podľa plánu Greenpeace v tohtoročnej letnej festivalovej sezóne navštíviť ďalších päť hudobných festivalov na Slovensku, v Rumunsku a v Maďarsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 13:22