StoryEditor

Holandská kráľovná Beatrix sa zaujímala o dianie v SR

22.05.2007, 12:47
Autor:
TASRTASR

Holandská kráľovná Beatrix začala dnes druhý deň pobytu na Slovensku návštevou Primaciálneho paláca v hlavnom meste Bratislave. Na pôde mestského magistrátu ju privítal primátor Andrej Ďurkovský.
Kráľovná si so záujmom prezrela výstavu svetoznámych gobelínov a zapísala sa do Zlatej knihy mesta. Vzápätí sa zúčastnila na vizuálnej prezentácii a besede so zástupcami tretieho sektora a občianskymi aktivistami na tému Transformácia Slovenska po roku 1989. Na diskusii sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí SR Ján Kubiš.
Predstavitelia tretieho sektora informovali holandskú kráľovnú o vývoji demokracie a pluralitného politického systému po revolúcii v roku 1989. Poukázali na všestranný rozvoj Slovenska a tiež aj na úsilie, aké venujeme ochrane životného prostredia. Minister Kubiš vo vystúpení priblížil pokračujúci integračný proces po vstupe Slovenska do Európskej únie, ako aj našu pomoc, ktorú poskytujeme kandidujúcim krajinám.
Holandská kráľovná sa v diskusii zaujímala predovšetkým o riešenie rómskej problematiky na Slovensku, ako aj o možnosti vzdelávania mladých ľudí.
Kráľovná Beatrix sa potom prešla historickým centrom Bratislavy. So záujmom sa pristavila pri monumentálnej soche rytiera Rolanda na Hlavnom námestí, interesovala sa o históriu budov, v ktorých svojho času pôsobili hudobní skladatelia Mozart a Liszt.
Ešte predpoludním holandská kráľovná navštívila Univerzitnú knižnicu, kde sa zúčastnila na seminári venovanom európskej viacjazyčnosti a postaveniu jazykov v Európskej únii. Okrem odborníkov na túto tematiku boli prítomní aj eurokomisár pre kultúru a vzdelávanie Ján Figeľ a minister Ján Kubiš.
Popoludní zavíta kráľovná Beatrix do múzea moderného umenia Danubiana v Čunove, kde okrem prehliadky expozícií absolvuje aj stretnutie s predstaviteľmi domácej ekonomickej sféry, s ktorými bude besedovať o možnostiach ďalšieho hospodárskeho rozvoja Slovenska. Večer sa zúčastní na slávnostnom koncerte v historickej budove Slovenského národného divadla.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. jún 2024 22:54