StoryEditor

NR SR bude diskutovať o troch návrhoch usporiadania v Kosove

08.03.2007, 13:49
Autor:
TASRTASR

árodná rada SR bude diskutovať o troch návrhoch uznesenia, resp. deklarácii usporiadania v Kosove. Predložili ich vládna SNS a opozičné strany SDKÚ-DS a SMK.
Diskusia o Kosove bude podľa predsedu snemovne Pavla Pašku (Smer-SD) jedným zo senzitívnych bodov" marcovej schôdze. Na dnešnom poslaneckom grémiu navrhol, aby sa o tejto téme vôbec nehovorilo. Netajil som sa tým a požiadal som predstaviteľov politických klubov, či je možné sa pokúsiť o to, aby sa tejto téme na schôdzi nevenovali. Najmä SDKÚ-DS trvá na prerokovaní návrhu. Nemám možnosť nezaradiť tieto návrhy do programu schôdze," vysvetlil Paška po rokovaní grémia novinárom. Potvrdil, že ak nedôjde k dohode medzi klubmi, zaradí do programu aj ostatné návrhy, teda SNS a SMK. Hlasovanie bude však o nich samostatné," dodal šéf snemovne.
SDKÚ-DS podľa podpredsedu NR SR Milana Horta (SDKÚ-DS) vypracovalo návrh na prijatie uznesenia predovšetkým pre to, lebo téma Kosova je veľmi dôležitá aj z pohľadu ďalšieho usporiadania vzťahov v Európe i z pohľadu Slovenska a jeho záujmov. SDKÚ-DS nevidí dôvod na to, aby sa o tejto téme na schôdzi nediskutovalo a argumenty, ktoré ju viedli k vypracovaniu návrhu uznesenia, bude prezentovať v pléne. Doposiaľ nám nie je známe stanovisko vlády. Rozporuplné stanoviská premiéra, predsedu NR SR a ministra zahraničných vecí nie sú dobrou správou vo vzťahu k zahraničnej politike. V otázkach, ktoré vláda Mikuláša Dzurindu považovala za dôležité z pohľadu Slovenska a jeho záujmov, dokázala o nich diskutovať nielen na koaličnej rade, ale aj s opozíciou. Dnes ako keby vláda dávala hlavu do piesku, a preto si myslíme, že sa musí o tejto téme hovoriť na pôde NR SR kvôli zrejmému stanovisku Slovenska k tejto citlivej a vážnej téme," povedal pre TASR Hort. Nevylúčil pri tom diskusiu o uznesení aj so SNS.
Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj považuje debatu o Kosove a Srbsku z vecného i časového hľadiska za veľmi dôležitú už na marcovej schôdzi NR SR. Dôvodom je, že ďalšie zasadnutie parlamentu bude až v máji. Signál, ktorý mieni vyslať NR SR k medzinárodnej verejnosti, by bol ex post. V záujme Slovenska ako slovanskej krajiny, keďže ide o Srbsko, je, aby sa deklarácia prerokovala už v marci. Ideálne by bolo, keby sme vedeli nájsť spoločný prienik akceptovateľného textu pre koalíciu i opozíciu," zdôraznil pre TASR Rafaj. Ako vysvetlil, v pléne budú tri samostatné návrhy k jednej a tej istej téme, ale s rôznym charakterom a diametrálne odlišným obsahom. Do schôdze je ešte dosť času, aby sme rokovali predovšetkým s SDKÚ-DS o kompromisoch v textoch. Pre nás je neprekročiteľnou hranicou, aby sme zaväzovali vládu. Aj preto je naša deklarácia v deklaratívnej rovine, ktorá je podľa SNS dostatočne reprezentatívne a účinná smerom von," vysvetlil zámer národniarov Rafaj.
SNS, SDKÚ-DS a SMK predložili do parlamentu návrhy deklarácii, resp. uznesení týkajúce sa budúceho postavenia juhosrbskej provincie Kosovo. Poslanci budú o nich debatovať na schôdzi, ktorá sa začne 20. marca o 13.00 h.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 17:12