StoryEditor

ÚPN bude povinný v prípade sporu o pravdivosti dokumentu vydať originál spisu

23.06.2005, 16:36
Autor:
TASRTASR

Ústav pamäti národa (ÚPN) bude povinný v prípade sporu o pravdivosti dokumentu vydať originál spisu právnickej osobe na grafologické skúšky. Vyplýva to z novely zákona o založení Ústavu pamäti národa, ktorú dnes schválil parlament.
Terajší stav totiž podľa predkladateľa právnej normy, poslanca za SDKÚ Jozefa Banáša neumožňoval použiť najmodernejšie prostriedky na skúmanie pravosti dokumentov. Hoci ľudia môžu v Ústave pamäti národa nazrieť do originálu spisov, ktoré o nich viedla komunistická Štátna bezpečnosť (ŠtB), ústav súdneho inžinierstva nemôže svoju techniku v archívoch ÚPN využiť a napríklad dokázať pravosť podpisov dotyčných osôb. Banáš novelou sleduje dve veci - chce dokázať, že od ŠtB nikdy neprevzal žiadnu odmenu a jeho podpis o jej prevzatí je teda falošný. Rovnako chce spochybniť argumentáciu, ktorú si osvojil ÚPN, jeho šéf Ján Langoš, niektoré médiá i politici, že "všetko, čo vo zväzkoch popísala ŠtB, je pravda svätá".
Banáš vráti poslanecký mandát a opustí parlament, ak sa preukáže pravosť jeho podpisu v dokumentoch ŠtB. Ak sa však ukáže, že klamal šéf ÚPN Ján Langoš, očakáva, že bude postupovať rovnako. Vo zväzkoch ŠtB sa Banáš objavil ako agent pod krycím menom Lotos.
Novela nadobudne účinnosť 1. augusta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 08:12