StoryEditor

VÚC majú na budúci týždeň dať definitívne návrhy na reprofilizáciu lôžok

25.02.2007, 12:57
Autor:
TASRTASR

Predstavitelia vyšších územných celkov (VÚC) by mali na budúci týždeň, po skončení rokovaní so zástupcami rezortu zdravotníctva, predložiť svoje definitívne návrhy k optimalizácii, respektíve reprofilizácii lôžok v zdravotníckych zariadeniach (ZZ) na Slovensku. Pre TASR to uviedol šéf rezortu zdravotníctva Ivan Valentovič.

Minister súčasne rokuje s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR SR) o možnostiach využitia nadbytočných lôžok v zdravotníctve na účely sociálnej starostlivosti. "Pripravujeme komplexný materiál, ktorý bude presne špecifikovať, v prípade ak pôjde o reprofilizáciu celého zdravotníckeho zariadenia, akým spôsobom táto zmena nastane. Do akej miery MPSVR SR, prípadne VÚC majú záujem využiť tieto lôžka na sociálne účely," zdôraznil Valentovič.

"Chceme, aby každé zdravotnícke zariadenie, ktorého sa dotkne táto reštrukturalizácia, presne vedelo, čo bude s jeho zamestnancami, kde sú voľné kapacity, kde sa títo zamestnanci môžu presunúť," konštatoval minister. V lokalitách, kde rezort plánuje reprofilizáciu celého ZZ, zostane kompletne zabezpečená ambulantná zdravotná starostlivosť, podčiarkol. Zdravotnícke zariadenia by mali poznať všetky parametre tej zmeny do polovice až do konca apríla.

Predstavitelia VÚC reagovali na predloženú analýzu rôzne. Asi polovica z nich obhajovala zachovanie čo najväčšieho počtu lôžok, pritom väčšina si uvedomuje, že prebytok akútnych lôžok v SR naozaj je.

Vláda tento týždeň vzala na vedomie Správu o pripravovanej reštrukturalizácii siete zdravotníckych zariadení. V nej sa okrem iného píše, že v SR existuje potreba redukovať 6193 lôžok v zdravotníckych zariadeniach.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:50