StoryEditor

Špeciálny súd uznal kyselinárov za vinných z vrážd bielych koní

03.05.2006, 16:53
Autor:
TASRTASR

Špeciálny súd v Pezinku dnes poslal za mreže kyselinárov Jozefa K. na doživotie a Rastislava Š. na 25 rokov. Obaja surovým spôsobom zavraždili trojicu tzv. bielych koní a následne ich telá rozpustili v kyseline. Dušan P. asistujúci pri jednej z vrážd dostal trest 14 rokov odňatia slobody.
Súd sa tak nestotožnil s návrhom špeciálneho prokurátora, ktorý žiadal doživotie aj pre Rastislava Š. a 25 rokov pre Dušana P. Rozsudok nie je právoplatný.
Podnikateľa Petra L., ktorý ako jediný z obžalovaných priznal vinu a podrobne opísal pred súdom ešte v októbri 2005 celý proces, akým organizovaná skupina vraždila nepohodlné osoby a neskôr ich telá rozpúšťala v kyseline v skladoch bývalého poľnohospodárskeho družstva pri Modre, odsúdil na sedem rokov. Peter L. mal pri vraždách napomáhať najmä tým, že zariadil nákup kyseliny a po rozpustení tiel nebohých v kyseline zabezpečil aj vyliatie tekutiny. Súd mu vymeral o päť rokov nižší trest ako žiadal prokurátor.
Špeciálny súd zároveň vymeral 18-mesačný trest odňatia slobody pre Patrika T. za nedovolené ozbrojovanie. Gabriela Sch. súd odsúdil na dvojročný trest s podmienkou na päť rokov za nedovolenú výrobu a držbu drog. V jeho byte v Kremnici totiž polícia našla väčšie množstvo marihuany.
Dnešný rozsudok si v Ústave na výkon väzby v Bratislave vypočula iba trojica väzobne stíhaných obžalovaných, ktorí dostali najvyššie tresty. Prítomní boli aj rodičia obetí.
Špeciálny súd už počas prvého dňa procesu ešte v roku 2005 rozdelil kauzu kyselinárov na dve časti, neskôr dokonca na tri. Celkovo prokuratúra obžalovala 30 páchateľov. V súčasnosti sa tak zaoberal tromi vraždami, nedovolenou držbou drog a nedovoleným ozbrojovaním.
Členovia organizovanej zločineckej skupiny v rokoch 2000 až 2002 žiadali od štátu vyplatiť 179 miliónov korún, ktoré si uplatnili na daňových úradoch v rámci vrátenia DPH. Vyplatených im bolo 122 miliónov korún. Autorom "miliónového" nápadu bol František Miker (32). Celý podvod sa nezaobišiel bez násilnej trestnej činnosti a o život prišli minimálne štyria ľudia.
Peter L. na príkaz Mikera zaobstaral kyselinu a veľkú nádobu. Prvou obeťou bol Marek Novotný (26), ktorého vylákali do skladov. Za ním do kyseliny nasledoval Marián Cibíček (32), ktorého na popravisko doviezli Jozef K. a bývalý výsadkár Rastislav Š. Neskôr došlo medzi hlavnými aktérmi podvodu Mikerom a dvojicou Jozefom K. a Rastislavom Š. k nezhodám okolo delenia financií. Vo februári roku 2001 skončilo aj Mikerovo telo v kyseline. Posledným, koho telo rozpustili v kyseline, bol Vladimír Sihelník (31). Na miesto činu ho mal vylákať Dušan P., ktorý ho tam zavraždil viacerými výstrelmi.
Pred senátom vypovedala aj manželka zavraždeného Františka Mikera, ktorý bol autorom myšlienky miliónového podvodu. Mária Mikerová podľa vlastných slov bola po oboznámení sa s prípadom šokovaná, o aké veľké sumy išlo. "V roku 1999 mal manžel stánok so zeleninou. Neskôr založil firmu a začal obchodovať so softvérom. V lete roku 2000 sa mu začalo dariť," skonštatovala s tým, že peniazmi prispieval aj do rodiny a ich životná úroveň sa výrazne zvýšila. Od manžela počula aj isté náznaky o zakopávaní tiel.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:03