StoryEditor

VšZP tvrdí, že poistencov z východu nediskriminuje, peniaze idú za pacientom

24.05.2005, 19:55
Autor:
TASRTASR

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v súčasnosti v žiadnom prípade nediskriminuje svojich poistencov. Jej klienti z ktoréhokoľvek regiónu Slovenska sa môžu liečiť v zdravotníckom zariadení ktoré si vyberú, teda aj v bratislavských špecializovaných ústavoch, z čoho je zrejmé, že "peniaze idú za pacientom".
V reakcii na pondelňajšie informácie poslancov NR SR Viliama Novotného (SDKÚ) a Petra Biroša (ANO) o existujúcich medziregionálnych rozdieloch vo financovaní zdravotnej starostlivosti zo strany VšZP to dnes uviedla jej hovorkyňa Petra Kafúnová.
Podľa jej informácií VšZP prideľuje finančné prostriedky ústavným zdravotníckym zariadeniam podľa počtu a pohybu poistencov, druhu poskytovaných služieb a typu zdravotníckeho zariadenia. Cena za výšku hospitalizácie je stanovená cenovým opatrením Ministerstva zdravotníctva SR podľa typu zariadenia. VšZP prideľuje finančné prostriedky na základe nákladov, ktoré boli vynaložené na liečbu pacientov v jednotlivých zariadeniach. "Zariadenia vyššieho typu, akými sú napríklad onkologické a kardiologické ústavy, dostávajú za hospitalizáciu vyššiu cenu ako zariadenia nižšieho typu, pričom výška úhrad nezávisí od regiónu," uviedla Kafúnová. Poistný rozpočet v jednotlivých regiónoch bol podľa nej navýšený, pričom VšZP sa riadi cenovým opatrením ministerstva a rozpočtom, ktorý schválil parlament.
Hovorkyňa zdôraznila, že VšZP ide predovšetkým o to, aby pre svojich poistencov zabezpečila slobodnú voľbu poskytovateľa zdravotnej starostlivosti a aby im bola poskytnutá kvalitná a efektívna zdravotná starostlivosť.
Členovia parlamentného výboru pre zdravotníctvo Novotný a Biroš v pondelok pred novinármi v Košiciach konštatovali, že podľa ich predbežných zistení sú poistenci na východnom Slovensku pravdepodobne diskriminovaní v porovnaní s poistencami žijúcimi v západnej časti krajiny. Okrem iného argumentovali faktom, že pri porovnaní rovnakých typov nemocníc a oddelení poskytujúcich zdravotnú starostlivosť pre rovnaké zloženie pacientov v Prešovskom a Bratislavskom kraji, mali prešovské niekedy až o 40 percent nižšiu platbu za jednu ukončenú hospitalizáciu ako v Bratislave. Informácie sumarizujú v rámci poslaneckého prieskumu s cieľom overiť indície o existujúcich interregionálnych rozdieloch vo financovaní zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 22:09