StoryEditor

Valentovič dostal 7 podporných listov, nie "desiatky"

22.03.2007, 10:03
Autor:
SITASITA

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič dostal na podporu zavedenia systému jednej zdravotnej poisťovne sedem listov, a nie desiatky, ako uviedol koncom februára. Vyplýva to z informácie, ktorú si na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám vyžiadal od ministerstva Health Policy Institute (HPI). Z informácie ministerstva, ktorú HPI poskytlo agentúre SITA, vyplýva, že v období od 2. januára do 2. marca dostal minister 1 344 listov a e-mailov. Z nich sedem vyjadrilo podporu systému jednej zdravotnej poisťovne.
Valentovič vo februári odmietol uznať hromadnú pripomienku k návrhu novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú iniciovali HPI, Inštitút ekonomických a sociálnych štúdií INESS, Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika a Občianska konzervatívna strana. Ministerstvo hromadnú pripomienku nepovažuje za relevantnú, keďže väčšina signatárov ju podporila prostredníctvom internetu a nie vlastnoručným podpisom. Iniciátori naopak upozornili, že hromadná pripomienka nie je petícia a k nej preto netreba predkladať vlastnoručné podpisy. Rovnakým spôsobom podanú hromadnú pripomienku k návrhu novely Zákonníka práce Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR uznalo a zorganizovalo k nej rozporové konanie.
Hromadná pripomienka sa týkala nedobrovoľného poistenia štátnych poistencov vo verejnoprávnych zdravotných poisťovniach. Minister 28. februára povedal: "Ja dostávam denne niekoľko možno desiatok listov, kde dokonca občania ma vyzývajú, aby som urobil koniec všetkým zdravotným poisťovniam, aby som zaviedol systém jednej zdravotnej poisťovne." Inštitút HPI ku konečnému počtu sedem podporných hlasov dodal: "V porovnaní so stovkami opačných názorov, ktoré boli ministerstvu doručené, sa nám rozhodnutie nediskutovať s verejnosťou o pripravovaných zásadných zmenách v zdravotníctve zdá byť nepochopiteľné, neodôvodniteľné a nesprávne."
HPI je občianske združenie presadzujúce fungovanie zdravotných systémov, ktoré podporujú zodpovednosť pacienta, poskytovateľa a nákupcov zdravotnej starostlivosti. Zakladateľmi HPI sú bývalí spolupracovníci exministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, ktorí sa podieľali na jeho reforme zdravotníctva v SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:31