StoryEditor

Vo V.Tatrách za silného vetra druhý stupeň nebezpečenstva

02.01.2007, 10:03
Autor:
SITASITA

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier sa vplyvom sneženia a silného vetra vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. prvý stupeň.
Možný je ojedinelý výskyt lavín pri mechanickom zaťažení na extrémnych strmých svahoch. Väčšie samovoľne vzniknuté lavíny sa neočakávajú, údolné trasy sú bezpečné.
Na horách bolo dnes ráno premenlivé počasie, prevažne však polojasno až jasno. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -14 °C do -1 °C. Na hrebeňoch hôr fúkal silný, prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 50 km/hod, miestami v nárazoch do 70 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo od nadmorskej výšky cca 900 m n.m. do 10 cm, v Tatrách do 20 cm nového snehu. Celková výška snehovej pokrývky je vo Fatrách a Nízkych Tatrách do 20 cm, v Západných a Vysokých Tatrách je vo vysokohorskom teréne miestami do 100 cm snehu. Nový sneh bol vplyvom silného vetra nafúkaný na starý zmrznutý až zľadovatený sneh, kde sa vytvorili menej stabilné snehové útvary (dosky, vankúše a preveje).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:01