StoryEditor

Bugár: Ruskova šanca presvedčiť SMK sa zmenšuje, je tu ďalší problém s peniazmi

23.08.2005, 18:54
Autor:
TASRTASR

Šanca predsedu ANO Pavla Ruska presvedčiť svojich koaličných partnerov o transparentnosti jeho zmeniek sa podľa predsedu SMK Bélu Bugára zmenšuje vzhľadom na nové skutočnosti týkajúce sa ministerstva hospodárstva.
"Jedná sa tu o presunutie určitých finančných prostriedkov, 1,5 miliardy, a my si myslíme, že aj to je problém," povedal Bugár novinárom pred začiatkom rokovania Koaličnej rady, ktorá má rozhodnúť o ďalšom pôsobení Ruska vo funkcii ministra hospodárstva.
Spomenuté prostriedky sa mali týkať agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania v gescii ministerstva hospodárstva. Bugár poznamenal, že budú klásť lídrovi ANO doplňujúce otázky, a potom sa rozhodnú, či sa pripoja k požiadavke KDH na Ruskovo odvolanie z vládneho kresla. "Ja za seba môžem povedať, že tá šanca, aby nás presvedčil, je stále menšia. Už aj vzhľadom na nové skutočnosti," konštatoval Bugár.
Informácie lídra SMK sú zatiaľ pre predsedu KDH Pavla Hrušovského novinkou. "Ak je to pravda, je to vec vážna a bude sa tým zaoberať Koaličná rada," povedal novinárom.
Nový problém označil Rusko pri príchode na rokovanie za úplný nezmysel. "Oni si zase myslia, že sme poslali na účet súkromnej agentúry bez konkurzu, bez tendra peniaze. Máme doklady. Ja už som počul o tom, ako to obháňajú, ako si myslia, že si robíme kšefty. Bol to medzinárodný tender, schválila to správna rada, išlo to mimo ministerstva, s tým, že sme podpísali akurát memorandum o ďalšom použití týchto zdrojov s Ericom van der Lindenom. Nepochybujte o tom, že asi by nepodpisoval niečo, čo by bolo v rozpore so zákonom," povedal Rusko novinárom.
Peniaze podľa jeho slov pochádzali z revolvingových fondov a podpisom memoranda sa stali disponibilné pre agentúru pre rozvoj malého a stredného podnikania. Agentúra sa údajne rozhodla, že ich použije ako zdroje pre rizikový kapitál a vypísala v európskom vestníku medzinárodný tender. O projekte rozhodla správna rada agentúry, o čom podľa Ruska existuje zápisnica. "Bola to transparentná operácia," zdôraznil minister.
K rozhodnutiu koaličných partnerov o ďalšom pôsobení vo vládnej funkcii Rusko podotkol, že považuje za dôležité preukázať, ako svoje zmenky splatil a či mal na ich vyplatenie dostatok zdrojov. Ministra mrzí, že KDH si postoj k tejto kauze urobilo len z médií a nežiadalo od neho vysvetlenie. Rusko pripomenul, že ešte pred týždňom označoval premiér Mikuláš Dzurinda zmenky za vnútornú vec ANO a jej predsedu a SMK spolu s KDH chceli počkať na rokovanie Koaličnej rady. Rusko dúfa, že premiér sa ešte nerozhodol, ale dodal, že "doňho nikto nevidí".
Dzurinda odmietol pred rokovaním koaličných lídrov komentovať nové skutočnosti s tým, že sa vyjadrí po zasadnutí.
Rusko v pondelok prezentoval médiám svoje podozrenia zo zneužívania silových rezortov predstaviteľmi KDH. Týkali sa najmä pôsobenia tímu bývalého šéfa odboru vyšetrovania obzvlášť závažnej trestnej činnosti Jozefa Šáteka. Minister vnútra a podpredseda KDH Vladimír Palko dnes pred Koaličnou radou reagoval na obvinenia slovami: "To budú asi nejaké taľafatky."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:47