StoryEditor

Ministerka práce s primátorom Bratislavy koordinovala pomoc ľuďom bez domova

25.01.2006, 07:23
Autor:
TASRTASR

Koordinácia pri riešení pomoci občanom bez domova bola témou dnešného pracovného stretnutia ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Ivety Radičovej s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským.
Primátor hlavného mesta pritom prisľúbil súčinnosť pri vytváraní evidencie ľudí bez domova pre príslušné úrady práce, na základe ktorého môžu úrady uplatniť štatút osobitného príjemcu. Znamená to, že úrady práce vyplatia magistrátu mesta základnú dávku v hmotnej núdzi, za ktorú magistrát môže zabezpečiť základné potreby pre týchto občanov.
Výsledkom stretnutia bola taktiež dohoda pri sprostredkovaní spolupráce medzi bratislavským magistrátom a Ministerstvom obrany SR. Slúžiť má na hľadanie vhodných priestorov na zriadenie útulku v bývalých objektoch slovenskej armády a príprava špeciálneho projektu, ktorý by mal charakter dlhodobejšieho riešenia problematiky občanov, ktorí sa ocitnú v núdzi, či na ulici.
Tento týždeň sa na podnet ministerky práce Ivety Radičovej konalo niekoľko koordinačných stretnutí pre riešenie krízového stavu a zamedzenia možného poškodenia zdravia u ľudí bez domova, ktoré nastalo v týchto dňoch po náhlom ochladení.
V pondelok sa uskutočnilo rokovanie s generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (UPSVaR) Rudolfom Sokolom. Na základe stretnutia ministerka listom vyzve sociálnych pracovníkov mestských magistrátov a charitatívnych mimovládnych organizácií, aby spolupracovali s príslušnými úradmi práce a poskytli im zoznamy ľudí bez domova, s ktorými sú v kontakte. Na základe toho bude možné prostredníctvom úradu práce okamžite uvoľniť finančné prostriedky a promptne im poskytnúť základnú dávku v hmotnej núdzi formou osobitného príjemcu, ktorým môže byť v tomto prípade aj obec, mesto, či mimovládna organizácia.
Ministerka sa stretla aj so zástupcami rezortu obrany, ktorí prisľúbili pomoc a podporu pri zabezpečení zimného oblečenia, spacích vakov, stanov, či iných doplnkov, ako aj rýchlu analýzu využiteľnosti niektorých objektov armády pre potreby zriadenia dočasných a provizórnych útulkov v krajských mestách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 09:53