StoryEditor

Chren: Vláda nesplnila všetky ciele hlavne v oblasti výchovy a zdravotníctva

12.05.2006, 15:38
Autor:
TASRTASR

Vláde sa podarilo v tomto volebnom období naplniť ciele hlavne v oblasti ekonomickej politiky, verejných financií a daní. Zaostáva oblasť výchovy, vzdelávania a zdravotníctva.
Konštatuje to analýza plnenia programových zámerov politických strán v rokoch 2002-2006, ktorú vypracovala Nadácia F. A. Hayeka. Programové vyhlásenie vlády bolo podľa riaditeľa nadácie Martina Chrena oveľa miernejšie, ako samotné volebné programy strán, ktoré zostavili koalíciu. "Strany porušili niektoré sľuby už v momente, keď boli zvolené," vyhlásil Chren. Vládny program bol podľa neho oveľa jednoduchší na splnenie, bolo tam menej konkrétnych prísľubov. Programové ciele vláda stanovila výrazne opatrnejšie možno aj po zlých skúsenostiach z predchádzajúceho obdobia, dodal.
V oblasti vzdelávania sa podarilo podľa analytika nadácie Jána Solíka zaviesť normatívne financovanie. Nepodarilo sa však pohnúť s obsahovou reformou základného a stredného školstva. Kabinet sa niekoľkokrát neúspešne pokúšal zaviesť poplatky na vysokých školách, poznamenal.
V zdravotníctve vláda v zásade zastavila rast dlhu, prijali sa opatrenia, ktoré zastabilizovali finančný systém v zdravotníctve. Reforma zdravotníctva však podľa analýzy nadácie zostáva na polceste. Solík pripomenul vyjadrenie ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca ešte pred nástupom do funkcie, že zásadné prvé pozitívne výsledky fungovania reformy zdravotníctva sa prejavia v posledných dvoch rokoch volebného obdobia tejto vlády. "Zatiaľ sa výrazné pozitívne výsledky zdravotníctva aj pre pacienta skutočne neprejavili," uviedol Solík. Mnohé prijaté opatrenia sa podľa neho svojou účinnosťou posunuli až do ďalšieho volebného obdobia a ich efekty sa nemohli prejaviť.
Dobre možno podľa Solíka ohodnotiť zahraničnú politiku, podarilo sa splniť dva základné ciele - vstup do NATO a EÚ. Poukázal tiež na získanie miesta v Bezpečnostnej rade OSN. V oblasti obrany vyzdvihol analytik splnenie prísľubu zavedenia profesionálnej armády. Čiastkovými opatreniami sa podľa neho podarilo zlepšiť prácu polície, ostáva tam však veľa práce. V zásade sa podarilo vláde splniť zámery v oblasti justície, kde sa pozornosť venovala reforme trestného práva, konštatoval Solík. Vo verejnej správe napriek prísľubom sa administratíva a byrokracia podľa neho neznížili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 22:41