StoryEditor

Zájazdy by mohli mierne zlacnieť

13.11.2005, 23:00
Zájazdy, ktoré organizujú cestovné kancelárie by v budúcnosti mohli mierne zlacnieť. Nebude sa to však týkať pobytov na najbližšiu letnú sezónu, ale zrejme až zimných zájazdov na prelome rokov 2006/2007 a letných dovoleniek v roku 2007.

Zájazdy organizované cestovnými kanceláriami by v budúcnosti mohli mierne zlacnieť. Zákazníci to však nepocítia v najbližšej letnej sezóne, ale zrejme najskôr pri objednávaní zimných zájazdov na prelome rokov 2006/2007 a letných dovoleniek v roku 2007. Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Robert Kohlmann zároveň odhaduje, že zájazdy zlacnejú pravdepodobne len o niekoľko korún.
Čakanie na máj
Cestovky by mohli k úprave cien pristúpiť v máji budúceho roku, keď vstúpi do platnosti novela zákona o zájazdoch a podmienkach podnikania cestovných kancelárií a agentúr. Podľa novely, ktorú minulý týždeň schválila vláda, cestovky už nebudú poisťovniam odvádzať 30, ale 25 percent z ročných tržieb. "Čím je nižšie horné ohraničenie rizika, ktoré musí poisťovňa znášať, tým menšie riziko nesie. Malo by sa to teda premietnuť do výšky poistného," hovorí Kohlmann.
Čo (ne)zmení novela
Zástupcovia asociácie však vravia, že poisťovne sú pri stanovovaní podmienok ústretovejšie ako v minulosti a cestovky tak už dnes platia menej, ako kedysi. "Po bezškodovom priebehu v minulosti poisťovne znížili sadzby," uviedol riaditeľ cestovky Turancar Pavol Komora. Aj preto si nemyslí, že novela bude mať výrazný vplyv na výšku poistného a tak aj na ceny zájazdov.
Boj o poistné
Asociácia navrhovala, aby novela zakotvila 15-percentnú sadzbu poistného aj preto, že v členských krajinách EÚ sa pohybuje od 0,5 do 15 percent. "Poisťovne cestovkám vypočítajú odvody z poistného podľa výšky poistnej sumy. Naším cieľom bolo tieto sumy znížiť, " uviedol Komora. Doplnil, že v minulosti poistné spôsobovalo problémy najmä malým cestovkám, no zbytočne vysoká sadzba sa zdala aj veľkým kanceláriám.

Zmeny, ktoré prináša novela:
- spresňuje definíciu cestovnej kancelárie, všetci organizátori zájazdu musia získať živnostenské oprávnenie na jej prevádzkovanie,
- znižuje percentuálnu výšku poistnej sumy z ročných plánovaných tržieb cestoviek z 30 na 25 percent,
- upravuje podmienky bankovej záruky ako alternatívnej formy istenia klientov pre prípad úpadku cestovky,
- definuje postavenie a úlohy sprievodcu v cestovnom ruchu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 23:23