StoryEditor

Gašparovič: Slováci sú ešte veľa dlžní svojim menšinám v zahraničí

17.05.2007, 17:21
Autor:
TASRTASR

Prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že Slováci sú ešte veľa dlžní menšinám žijúcim v zahraničí, aby mohli kvalitne udržiavať zvyky a slovenskú národnú kultúru. Skonštatoval to po dnešnom stretnutí s predstaviteľmi Matice slovenskej (MS) v Martine.
"Som presvedčený, že situácia sa mení. Matica má aj dnes mimo územia Slovenska priaznivcov, organizátorov slovenskej kultúry a organizátorov života v zahraničí. A za to jej treba poďakovať," povedal Gašparovič. Zdôraznil, že MS patrí k mestu Martin, tak ako patrí aj k Slovensku a vyjadril potešenie nad tým, že rovnaký názor vyjadril aj primátor Martina Andrej Hrnčiar.
Predstavitelia MS tiež prezidenta informovali, že vo vzťahu k ministerstvu kultúry nadobúda Matica nové postavenie. "Aj keď je tu ešte veľa vecí, ktoré by Matica chcela dosiahnuť a ktoré by spolu s ministerstvom kultúry mali usporiadať," povedal Gašparovič.
Prezident SR poukázal aj na skutočnosť, že v zahraničí ho vždy milo prekvapí, keď ho v krojoch vítajú mladí ľudia zo Slovenska. "Minulý rok ma v krojoch vítali mladí ľudia, ktorí pracujú v Nemecku. V Írsku, kde v súčasnosti pracuje asi 33 tisíc Slovákov, prišla do prezidentského paláca, v ktorom som býval, veľká skupina Slovákov a vytvorili jeden nádherný ľudový, tanečný a spevácky súbor. Milo ma prekvapilo, že mladí Slováci majú vzťah ku kultúre starých otcov," dodal Gašparovič.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:04