StoryEditor

Prvá firma prišla o previerku, pokladnica bez ohrozenia

16.08.2005, 00:00
Prvá súkromná firma prišla o previerku priemyselnej bezpečnosti. Národný bezpečnostný úrad ju odňal spoločnosti QBSW, ktorá pôsobí v oblasti informatiky. Dôvod? Vo firme sa zmenilo vedenie a zákon o ochrane utajovaných skutočností vyžaduje, aby boli preverení všetci členovia štatutárneho orgánu spoločnosti.

Prvá súkromná firma prišla o previerku priemyselnej bezpečnosti. Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) ju odňal spoločnosti QBSW, ktorá pôsobí v oblasti informatiky. Dôvod? Vo firme sa zmenilo vedenie a zákon o ochrane utajovaných skutočností vyžaduje, aby boli preverení všetci členovia štatutárneho orgánu spoločnosti.
QBSW je významným subdodávateľom spoločnosti Hewlett-Packard pre informačný systém Štátnej pokladnice. Pracuje na kľúčových častiach systému a zabezpečuje jeho aplikačnú a prevádzkovú podporu. "Participujú len na častiach projektu, kde nie je potrebná bezpečnostná previerka, " poznamenal pre HN hovorca ministerstva financií Peter Papanek. Podľa neho to teda nebude mať žiadny vplyv na funkčnosť a bezpečnosť systému. Samotná firma zmenila v júni predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa, resp. obchodného a technického riaditeľa. "Zánik platnosti osvedčenia vyplýva zo zákona, a preto sme ho očakávali," povedal pre HN vedúci projektu informačného systému Štátnej pokladnice a predstaviteľ QBSW Rastislav Cisár. Ako doplnil, ich záujmom je obnovenie certifikátu. Aj preto po dohode s NBÚ iniciovali novú previerku, ktorá sa zameria o. i. aj na nových členov predstavenstva.
Medzi klientmi spoločnosti bolo viacero štátnych orgánov: rezort financií, Colné riaditeľstvo SR či Železnice SR. Do zákaziek vstupovali zväčša ako subdodávatelia pre Hewlett-Packard. "Odporúčame, aby si štátny orgán v rámci zmluvy nadefinoval, čo sa stane s utajovanou skutočnosťou a samotnou zákazkou, ak zhotoviteľ príde o previerku. Celá vec je teda medzi firmou a štátnym orgánom," hovorí riaditeľ sekcie priemyselnej bezpečnosti NBÚ Peter Dohányos. Podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie Rudolf Kulman upozorňuje, že QBSW sa zatiaľ nebude môcť priamo zapojiť do tendrov, kde je podmienkou previerka priemyselnej bezpečnosti. "Nie sú vlastníkmi potvrdenia o priemyselnej bezpečnosti, čo znamená, že sa nemajú čím preukázať," vysvetľuje Dohányos.
Previerku priemyselnej bezpečnosti potrebujú nielen firmy, ktoré prichádzajú do styku s utajovanými skutočnosťami, ale aj tie, ktoré obchodujú s vojenským materiálom. Žiadosti o preverenie súkromných firiem pribúdajú. Sľubujú si od nich lukratívne štátne zákazky aj záruku spoľahlivosti. Preverených je už vyše sto subjektov. Niekedy úrad potvrdenie vydať odmietol, narazil však na odvolaciu parlamentnú komisiu. Ako informoval jej predseda Roman Vavrík (SDKÚ), zatiaľ zrušili sedem rozhodnutí o nevydaní previerky.

QBSW a štátna pokladnica
Firma QBSW vznikla rok pred rozbehnutím tendra na realizáciu miliardového projektu štátnej pokladnice v roku 2000. Pre ministerstvo financií dodávala systém na riadenie výdavkov. Do tendra sa prihlásili Hewlett-Packard (HP), Siemens Business Services (SBS) a IBM Slovensko. Šéf výberovej komisie rezortu Daniel Ferjanček obvinil z pokusu o úplatkárstvo konateľa SBS Petra Prónaya. Ferjančekovi mal ponúkať 1,5 milióna korún za podporu projektu SBS a milión za presvedčenie ďalšieho člena komisie. Prónay reagoval obvinením Ferjančeka zo zaujatosti. Podľa SBS loboval Ferjanček práve za záujmy QBSW. "Počas výberového konania sme opakovane získali informácie, že v súčinnosti s firmou QBSW bude cesta k víťazstvu jednoduchšia." QBSW reagovala žalobou za poškodzovanie dobrého mena. Tender vyhrala firma HP, ktorá si niektoré služby objednala u QBSW. Súd neskôr oslobodil Prónaya spod obžaloby z korupcie.

Kedy podnikateľ nedostane previerku
- ak nie je firma ekonomicky stabilná
- neplní si finančné povinnosti voči štátu
- opakovane si neplní finančné záväzky voči iným fyzickým alebo právnickým osobám
- u podnikateľa bolo zistené bezpečnostné riziko v oblasti obrany štátu a bezpečnosti štátu
- obchodné, majetkové alebo finančné vzťahy s osobami z prostredia organizovaného zločinu
- korupčné správanie
- personálna nestabilita vo vedúcich funkciách
zdroj: Zákon 215/2004 o ochrane utajovaných skutočností

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
21. máj 2024 22:50