StoryEditor

Premiér Fico budúci týždeň oficiálne navštívi Čínu

01.02.2007, 13:21
Autor:
TASRTASR

Oficiálnu návštevu Číny uskutoční premiér Robert Fico v dňoch 5. až 9. februára. Sprevádzať ho budú ministri hospodárstva a pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek a Miroslav Jureňa.
V Pekingu sa Robert Fico stretne s čínskym predsedom vlády Wen Ťia-paom a predsedom Celočínskeho ľudového zhromaždenia Wu Pang-kuom. Témou rozhovorov budú dvojstranné vzťahy s dôrazom na rozvoj hospodárskych kontaktov, spolupráca medzi Európskou úniou a Čínou, ako aj aktuálne medzinárodné otázky vyplývajúce z pozície Slovenska ako nestáleho a Číny ako stáleho člena Bezpečnostnej rady OSN.
Slovenskí a čínski predstavitelia podpíšu v Pekingu dve rezortné dohody - Program spolupráce v oblasti vzdelávania na roky 2007 2010 a Dohodu o spolupráci medzi ministerstvami pôdohospodárstva.
Premiér Fico ďalej v Pekingu otvorí slovenskočínske podnikateľské fórum zamerané na rozvoj a upevňovanie podnikateľských aktivít medzi oboma krajinami. Na pôde Čínskeho inštitútu medzinárodných štúdií vystúpi s prednáškou na tému Slovenská zahraničná politika vo vzťahu k EÚ a svetu. V pekinskej Galérii Čaojang sa Fico zúčastní na slávnostnom odhalení busty generála Milana Rastislava Štefánika a otvorení výstavy fotografií s názvom Slovensko čínskymi očami.
Okrem hlavného mesta ČĽR navštívi predseda vlády aj jedno z dôležitých hospodárskych centier krajiny mesto Čunking, ležiace približne 1500 km juhozápadne od Pekingu. Tu si prezrie najvýznamnejšie podniky zamerané na oblasť automobilového priemyslu, telekomunikácií a hitech: Chang an Motor Group, Chongching Xinwei Telecom Technology, China Silian Instrument Group. Stretne sa s vedením spoločností a oboznámi sa s ich činnosťou. Rokovať bude aj s najvyšším predstaviteľom Čunkinskej mestskej oblasti, ktorá je pod priamym riadením ústrednej vlády ČĽR a má rovnaký štatút ako najväčšie mestá krajiny Šanghaj, Peking a Tiencin. V závere svojho oficiálneho programu v ČĽR navštívi predseda vlády SR Múzeum Priehrady troch roklín, kde sa oboznámi s výstavbou a prevádzkou najväčšej vodnej elektrárne na svete umiestnenej na strednom toku čínskej rieky Jang-c-ťiang.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. september 2024 14:40