StoryEditor

Na Kubišovu výzvu zareagovala desiatka veľvyslancov

14.11.2006, 13:10
Autor:
TASRTASR
Približne desiatka slovenských veľvyslancov poslala odpoveď na výzvu ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, aby sa politickí nominanti bez diplomatickej kariéry vzdali svojej funkcie.

Približne desiatka slovenských veľvyslancov poslala odpoveď na výzvu ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, aby sa politickí nominanti bez diplomatickej kariéry vzdali svojej funkcie. Časť z tých, ktorí zareagovali, požiada minister o pokračovanie v činnosti, ďalších do konca týždňa odvolá.
"Tento proces, pokiaľ ide o stranícke nominácie, by som chcel ukončiť v najbližších dňoch," povedal dnes Kubiš novinárom. Odvolaným veľvyslancom minister navrhne, aby zotrvali na mieste až do vyslania náhrady. Môže však ísť aj o niekoľkomesačný proces, pretože do zahraničia najnovšie nepôjde žiadny veľvyslanec, ktorý nebude mať za sebou previerku Národného bezpečnostného úradu.
Minister nepredpokladá, že by sa do prvej vlny nových vyslaní dostali stranícke nominácie súčasných vládnych strán.
Kubiš sa domnieva, že jeho výzva bola správne pochopená. "Boli to presne tí páni a panie veľvyslankyne, ktorých sa táto výzva týkala. Veľmi dobre pochopili kolegovia v zahraničí, koho som tým oslovil. A každý z nich, ktorí som predpokladal, že zareagujú, zareagovali," poznamenal minister.
Reakcie veľvyslancov boli podľa Kubiša rôzne - niektorí ponúkli svoju rezignáciu, ďalší sa domnievali, že sa ich táto otázka vzhľadom na ich odbornú nomináciu netýka. "To, že to bolo dobre pochopené, mi hovorí aj skutočnosť, že z tých ostatných vedúcich zastupiteľských úradov, ktorí neboli cieľom výzvy, zareagovali iba traja kolegovia," uviedol Kubiš.
Podľa ministra cieľom výzvy nebolo plošné odvolávanie, ale profesionalizácia, depolitizácia a transparentnosť procesu. Pri niektorých prípadoch posudzoval situáciu spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Robertom Ficom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:01