StoryEditor

Králik: Postup Harabina nie je v súlade zo zákonom

07.08.2006, 14:16
Autor:
TASRTASR

Postup ministra spravodlivosti Štefana Harabina, ktorý nariadil vnútorný audit na Špeciálnom súde (ŠS) SR, nie je podľa predsedu súdu Igora Králika v súlade zo zákonom.
"Zákon o súdoch nepozná vnútorný audit, ale iba vnútornú revíziu a tú môže vykonať iba komisia Najvyššieho súdu. Minister spravodlivosti nie je oprávnený takúto revíziu nariadiť," napísal Králik premiérovi Robertovi Ficovi v liste, ktorý dnes prezentoval novinárom.
Harabin si podľa predsedu ŠS vyžiadal správu o činnosti súdu, na ktorej vypracovanie stanovil tri dni. "Nedodržanie tejto lehoty mohlo slúžiť ako zámienka pre odvolanie predsedu," dodala sudkyňa ŠS Zdenka Cabanová. Činnosť ŠS podľa nej nemožno porovnávať s činnosťou krajských súdov, pretože ŠS je súd prvého a KS sú súdy druhého stupňa a ich agenda je rozdielna.
"Pokiaľ porovnáme prvostupňové veci na krajskom a špeciálnom súde, pripadá na osem KS 183 vecí na rok, teda 22,8 vecí na jeden súd. Ak je na súde priemerne osem sudcov, tak jeden z nich robí 2,3 prvostupňových vecí ročne, teda 0,23 vecí za mesiac," konštatoval Králik. Podľa kontroly MS z údajov súdu vyšlo, že špeciálny sudca vykoná 0,3 vecí mesačne. Rukami špeciálneho sudcu za vyše 13 mesiacov existencie súdu prešlo 502 spisov.
Králik aj Cabanová odmietli vyjadrenia ministra spravodlivosti o nekompetentnosti sudcov ŠS, ich vysokých platoch, "náborovom prijímaní" do funkcie a bezúčelných bezpečnostných opatreniach. "My sme nevolali po zriadení ŠS, ale bola to výkonná a následne zákonodarná moc. Nemožno zasahovať do činnosti súdu, pretože bude narušené trojité delenie moci v štáte," konštatoval predseda.
Plat špeciálneho sudcu je podľa Králika na úrovni šiestich priemerných platov v národnom hospodárstve. Uviedol však, že sudcovia nastupovali za oveľa nižších finančných podmienok.
Riešením situácie je podľa Cabanovej rozšírenie kompetencií Špeciálneho súdu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 20:43