StoryEditor

Vanga: Zabezpečenie muničných skladov vylučuje vznik situácie ako v Novákoch

09.03.2007, 15:46
Autor:
TASRTASR

Zabezpečenie muničných skladov Ozbrojených síl SR vylučuje vznik mimoriadnej udalosti podobnej ako v Novákoch. Uviedol to dnes pre TASR hovorca Ozbrojených síl SR Milan Vanga.
Na všetky muničné sklady Ozbrojených síl SR (OS SR) nepretržite dohliadajú strážne jednotky a sú pravidelne kontrolované. O bezpečnosť sa 24 hodín denne starajú aj protipožiarne jednotky hasičov s hasičským vozidlom. Hasiči sú súčasťou pohotovostnej zmeny, k požiaru by teda mali doraziť za pár minút. V prípade potreby posilnenia hasičskými jednotkami z civilu sú vojenskí hasiči školení na to, aby viedli celý zásah.
Vanga zdôraznil, že na bezpečné skladovanie munície vo vojenských skladoch slúži niekoľko bezpečnostných prvkov, ktoré zabraňujú ničivej explózii. V prvom rade ide o vonkajšie zabezpečenie areálu, ktorý je chránený zdvojeným plotom zvýšeným o ostnatý drôt. Pokiaľ je areál v zalesnenom priestore, lesný porast je v bezpečnej vzdialenosti od oplotenia, aby pri lesnom požiari budovy nezasiahli padajúce horiace stromy.
Každú zo skladovacích budov chráni sieť bleskozvodov, ktoré bezpečne odvedú blesky aj pri silných búrkach. Elektroinštalácia, ktorá je podrobovaná pravidelným revíziám, je zapojená iba na nevyhnutný čas, keď sa manipuluje s muníciou v skladoch. V nich je predpismi obmedzené množstvo munície, ktorá je skladovaná oddelene od svojich rozbušiek. Je uložená v špeciálnych obaloch odolných proti nárazu i vysokým teplotám. Konštrukcia budov je prispôsobená tak, aby pri akejkoľvek explózii tlaková vlna smerovala iba smerom hore. Tento systém podporujú aj ochranné valy okolo skladovacích budov. Medzi jednotlivými budovami je bezpečná vzdialenosť, aby pri explózii nenastala reťazová reakcia, dodal Vanga.
Vojenské muničné sklady sú rozmiestnené po celom Slovensku a sú dislokované zásadne v neobývaných oblastiach. Jeden z muničných skladov sa nachádza aj v blízkosti areálu akciovej spoločnosti VOP Nováky. Pri nedávnej tragédii zostal vďaka svojim bezpečnostným prvkom nepoškodený.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 22:08