StoryEditor

V Liptovskom Mikuláši sa školili nižší štábni dôstojníci z Európy a Ázie

09.03.2007, 15:39
Autor:
TASRTASR

Posledných 25 absolventov kurzu pre nižších štábnych dôstojníkov JSOC (Junior Staff Officers Course) slávnostne vyradili dnes v Národnej akadémii obrany maršala Andreja Hadika v Liptovskom Mikuláši. Na akte sa zúčastnili veľvyslanci Holandska a Veľkej Británie v SR, ako aj vojenskí pridelenci v SR a zástupcovia rezortu obrany SR.
"Výcvikové centrum JSOC vyvíjalo svoju činnosť od januára 2004 a školilo dôstojníkov z krajín NATO a Partnerstva za mier. Vyškolilo 431 nižších štábnych dôstojníkov z 22 krajín z Európy, Ázie, Juhoafrickej republiky a Iraku. Z nich bolo 63 príslušníkov Ozbrojených síl SR (OS SR). Kurzy boli trojmesačné a uskutočnilo sa ich desať," povedal náčelník Generálneho štábu OS SR Ľubomír Bulík. Podľa jeho slov OS SR chcú využiť skúsenosti z kurzov pri ďalšom kariérnom vzdelávaní slovenských vojakov.
Veliteľ JSOC Ian Smith vyslovil spokojnosť s úrovňou vzdelávania v kurzoch. "Ich absolventi sa bez problémov uplatňujú v mnohých mierových misiách. Vo výchove profesionálov v rámci výcvikového programu Partnerstvo pre mier chceme s liptovskomikulášskou akadémiou pokračovať," povedal Smith. Hlavným cieľom kurzov bolo naučiť účastníkov efektívnejšie operovať vo viacnárodnom prostredí počas konvenčných, mierových alebo humanitárnych operácií. Program výučby bol založený na doktríne NATO a princípoch interoperability Partnerstva za mier.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 08:28