StoryEditor

Vláda rozhodne o povinných detských autosedačkách

22.02.2006, 09:56
Autor:
TASRTASR
Vláda by dnes mala schváliť návrh novely zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorá vo vozidlách umožní zavedenie povinného používania detských autosedačiek. Sedačky budú povinné pre deti menšie ako 150 centimetrov.

Vláda by dnes mala schváliť návrh novely zákona o premávke na pozemných komunikáciách, ktorá vo vozidlách umožní zavedenie povinného používania detských autosedačiek.
Sedačky budú povinné pre deti menšie ako 150 centimetrov. V nadväznosti na novelu to upraví osobitné nariadenie vlády, ktoré pripravuje ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií.
V programe zasadania vlády je aj návrh na udelenie štátneho súhlasu s pôsobením novej súkromnej vysokej školy pod názvom Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom. Škola by mala poskytovať bakalársky študijný program učiteľstvo technických predmetov v dennej a externej forme štúdia, a to od 1. septembra tohto roku.
Kabinet by mal ďalej schváliť zvýšenie výsluhových dôchodkov zo sociálneho zabezpečenia policajtov a vojakov. V tomto roku by sa mali zvýšiť výsluhové dôchodky policajtov a vojakov priznané pred 1. aprílom 1998 o 0,15 percenta za každý rok trvania služobného pomeru. V prípade dôchodkov priznaných pred 1. júlom 2002 ide o nárast o 0,1 percenta. Týka sa pritom iba tých dôchodkov, ktoré neprevyšujú sumu 15 300 korún. Okrem toho by mali dôchodky v ozbrojených zložkách porásť aj o pevnú sumu vo výške od 100 do 1000 korún. Vdovecké výsluhové dôchodky sa zvyšujú o jedno percento a pevnú sumu 900 Sk.
Kabinet prerokuje aj návrh novely zákona o štátnych symboloch, ktorý zakotví právomoc vlády vyhlasovať štátny smútok. Vláda ho vyhlási vždy pri úmrtí prezidenta, predsedu parlamentu a premiéra. Okrem toho bude môcť vyhlásiť štátny smútok aj vtedy, ak pôjde o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osôb, ktoré mali mimoriadny vplyv na verejný život. Platí to aj pre prípad vykonania pietnej spomienky na osoby, ktoré tragicky zahynuli na území alebo mimo územia SR a ich smrť otriasla celou spoločnosťou. Novela reaguje na doterajšie právne vákuum v tejto oblasti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:35