StoryEditor

Mesto Žilina eviduje tritisíc žiadostí o nájomné byty, pridelí ich žrebovaním

23.04.2007, 17:31
Autor:
TASRTASR

Mesto Žilina bude prideľovať nájomné byty žrebovaním. Poslanci Mestského zastupiteľstva (MZ) v Žiline o tom rozhodli na dnešnom zasadnutí v priestoroch žilinskej starej radnice schválením všeobecného záväzného nariadenia (VZN) o spôsobe prideľovania nájomných bytov žrebovaním.
"Je to prostriedok na to, aby mesto zaviedlo systém a poriadok do prideľovania mestských nájomných bytov. Zároveň, aby sme odbúrali akékoľvek netransparentné podozrenia, prípadne podozrenia z korupcie. Prideľovať sa bude žrebom, takže je to verejne kontrolovateľné a neovplyvniteľné," skonštatoval primátor Žiliny Ivan Harman.
Mesto Žilina podľa primátora prvýkrát rozdelí žrebovaním do 30 bytov na sídlisku Hájik v máji, pričom žiadateľov o byt je približne tritisíc. "Do žrebovania budú zaradení všetci žiadatelia o byt, ktorí spĺňajú zákonom stanovené podmienky. To znamená, že ich príjem nesmie prekročiť trojnásobok životného minima, čo je zákonom stanovená podmienka. Zároveň sme stanovili druhú podmienku. Aby tí, ktorí byt dostanú, boli schopní platiť nájomné, nesmie byť príjem ich rodiny nižší ako životné minimum plus 2500 korún," skonštatoval Harman. Zdôraznil, že žiadateľ o nájomný byt musí mať trvalé bydlisko v Žiline.
"Oslovovali sme všetkých žiadateľov, ktorí sú evidovaní na mestskom úrade a robila sa aktualizácia údajov, aby sa mohli príslušné žiadosti zaradiť do žrebovania," informoval Harman. Dodal, že mesto Žilina budeme mať záujem, aby sa na žrebovaní zúčastnilo čo najviac ľudí. "Okrem toho, že budú pozvaní ľudia zaradení do žrebovania, bude to verejne prístupná informácia a bude dopredu ohlásené, kde a kedy sa žrebovanie uskutoční," povedal žilinský primátor.
Poslanci MZ podľa Harmana už na predchádzajúcich zasadnutiach schválili pokračovanie výstavby bytov na sídlisku Hájik. "Je naplánovaných približne 120 bytov, ktoré sa zrejme začnú stavať ešte tento rok. V budúcnosti budeme smerovať aktivity mesta skôr do výstavby mestských sociálnych bytov a do riešenia bytov pre sociálne neprispôsobivých občanov," uzatvoril Harman.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 01:02