StoryEditor

Valentovič si ako Pilát umyl ruky nad redukciou nemocníc

17.04.2007, 14:06
Autor:
SITASITA

Vláda je podľa SDKÚ-DS v rezorte zdravotníctva bezradná, minister Ivan Valentovič klame a umýva si ruky nad redukciou siete zdravotníckych zariadení. Na tlačovej besede strany to povedali predseda parlamentného zdravotníckeho výboru Viliam Novotný a predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda.
Novotný kritizoval obsah správy o stave optimalizácie siete zdravotníckych zariadení, ktorú dalo ministerstvo zdravotníctva v piatok 13. apríla prostredníctvom internetovej stránky rezortu na skrátené pripomienkovanie. Skrátené je podľa Novotného preto, lebo ministrovi sa nepodarilo splniť úlohu pripraviť do konca apríla racionalizáciu siete zdravotníckych zariadení, keďže zvýšené platby štátu do poisťovní garantuje rozpočet len do apríla a Valentovič tak "zúfalo potrebuje predložiť do vlády aspoň niečo, čo by sa z diaľky podobalo racionalizácii." Správa podľa Novotného obsahuje faktické i logickú chybu v tom, že pre malé nemocnice nemajú koncové dostatok peňazí. "Do koncových nemocníc môžete naliať ľubovoľný objem peňazí a vždy budú v strate, kým sa nedokončí ich transformácia na také formy, ktoré by nútili manažment hospodáriť ekonomicky výhodne," povedal Novotný. Dodal, že zrušenie malých nemocníc liečbu naopak predraží, keďže pacienti pôjdu do koncových, kde je liečba drahšia. Postup ministerstva je podľa Novotného zlý, čo dokázal krach rokovaní riaditeľov nemocníc a samosprávnych krajov o redukcii nemocníc, preto minister zvolil cestu rokovaní so zdravotnými poisťovňami.
Valentovič podľa Novotného na pondelkovej tlačovej besede klamal, keď tvrdil, že nepripravoval zoznam nemocníc na zrušenie. Novotný to dokumentoval ministrovými citátmi i samotným obsahom zverejnenej správy. "V poveľkonočnom období si minister ako Poncius Pilátus umyl ruky nad redukciou siete zdravotníckych zariadení," povedal Novotný s tým, že žiadna redukcia siete bez zmeny nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti nebude, lebo sa nedá zrealizovať. Minister Valentovič ani vláda sa tak podľa Novotného zodpovednosti nezbavia. "Vláda je totálne bezradná," dodal Dzurinda a pripomenul prísľub Roberta Fica v čase vlaňajších protestov lekárov, že po voľbách pri účasti vo vláde bude okamžite riešiť krízový stav a nasledovať budú systémové zmeny v zdravotníctve. "Dnes je úplne evidentné, že nemajú ani šajnu o tom, aké by tie zmeny mali byť, nie že by mali silu ich presadiť," povedal Dzurinda a vyzval vrátiť sa k reforme, ktorá podľa neho nebola ani dokonalá, ani dokončená. Preto by sa malo podľa neho nadviazať na dobré, opraviť chybné a dokončiť to, čo sa nestihlo.
Dzurinda poukázal na rozhodnutia ľavicovej vlády v Maďarsku i pravicovej v Česku, ktoré zavádzajú reformy vrátane zavedenia poplatkov. Zásady ďalšieho postupu, ktorý by mala vláda podľa Dzurindu zvoliť, "ak by mala odvahu a morálku," stoja na relevantných vzťahoch v rezorte - medzi poisťovňami, medzi poskytovateľmi a medzi poisťovňami a nemocnicami. Podľa SDKÚ-DS by mali stáť na súťaživosti a konkurencii, čomu však podľa neho odporujú súčasné kroky vlády, ktoré vedú k monopolizácii a konkurenciu spolu s motiváciou ničia. SDKÚ-DS preto podľa Dzurindu pripraví v krátkom čase ucelenú koncepciu reformy zdravotníctva, o ktorej chce rokovať nielen s opozičnými partnermi, ale aj s vládnymi stranami.

SITA vydá k správe aj zvukovú správu

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:05