StoryEditor

Deväť našich vojakov v Afganistane má parlamentný mandát

20.04.2007, 15:03
Autor:
SITASITA

Deväť slovenských vojakov, ktorí pôsobia v Afganistane v rámci vojenských veliteľstiev NATO v operácii ISAF, sú v tejto krajine v súlade s uznesením Národnej rady SR zo septembra 2005. Uznesením poslanci súhlasili s vyslaním príslušníkov Slovenskej republiky do vojenského zastúpenia pri orgánoch NATO/EÚ a do vojenských štruktúr NATO/EÚ bez vymedzenia konkrétnych národných obmedzení. Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poskytol hovorca rezortu Vladimír Gemela v reakcii na informácie v dnešnom vydaní denníka Pravda. Ako sa uvádza v denníku, títo vojaci v afganskom Kábule pôsobia protiprávne, pretože nemajú súhlas parlamentu. Podľa informácií Pravdy sa uvažuje o ich stiahnutí. Kábul požiadal o doplnenie dôstojníkov z veliteľstiev NATO v Európe začiatkom roka. Velenie NATO vyslalo osem slovenských vojakov zo Štetína a jedného z Heidelbergu. Dôstojníci sú v Afganistane na veliteľstve ISAF už dva a pol mesiaca.
Gemela zdôraznil, že národná rada uznesením z roku 2005 chcela zabezpečiť, aby boli vojaci plne k dispozícii príslušnému veliteľovi a aby plnili úlohy vyplývajúce z ich funkcie nielen v mieste vyslania, ale aj mimo stáleho sídla štruktúry, do ktorej boli vyslaní - napríklad v štábe operácie NATO/EÚ. Ide o prvý prípad vyslania vojakov zahraničným veliteľstvom na služobnú cestu do tak nebezpečnej oblasti od schválenia uznesenia v roku 2005, dodal Gemela.
Zároveň ale Gemela zdôraznil, že niekoľkomesačné vysielanie slovenských vojakov mimo sídla stálych veliteľstiev NATO je potrebné riešiť a rezort sa tým už zaoberá. "Aj keď takéto vysielanie je v súlade s mandátom NR SR, z hľadiska príslušnej politickej zodpovednosti a celkového systému vysielania príslušníkov rezortu na plnenie úloh v zahraničí považuje MO SR také vysielanie za nesystémové," zdôrazňuje sa v tlačovej správe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:17