StoryEditor

Veriteľ pomôže aj regionálnym nemocniam

30.11.2005, 23:00
Dlhov voči Sociálnej poisťovni (SP) sa zbavia nemocnice v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ale aj všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré prešli pod správu VÚC a miest, ako aj nemocnice transformované na neziskové organizácie.

Dlhov voči Sociálnej poisťovni (SP) sa zbavia nemocnice v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva, ale aj všetky zdravotnícke zariadenia, ktoré prešli pod správu VÚC a miest, ako aj nemocnice transformované na neziskové organizácie. Včera o tom rozhodla vláda. Spoločnosť Veriteľ odkúpi od SP všetky pohľadávky regionálnych nemocníc aj s príslušenstvom (penále, poplatky z omeškania) v hodnote 1,7 miliardy korún za 500 miliónov korún. Zdravotnícke zariadenia, ktorých sa oddlženie týka, musia na Veriteľa postúpiť svoje pohľadávky voči skrachovanej zdravotnej poisťovni Perspektíva v konkurze.
Zbavia sa polovice dlhov
"Nejde o náhle rozhodnutie, pripravovali sme to už od septembra," povedal po rokovaní minister zdravotníctva Rudolf Zajac.
Transakcia sa týka dlhov, ktoré vznikli do konca roka 2004. Za dlhy, ktoré vznikli tento rok, už zodpovedajú nemocnice samy - za svoje hospodárenie ručia vlastným majetkom. "Nebudeme súhlasiť s predĺžením zákazu exekúcie," zdôraznil Zajac. Aj napriek tomu považujú regionálne nemocnice tento krok vlády za ústretový. SP je totiž ich najväčším veriteľom a dlhy nemocníc v každom kraji voči poisťovni tvoria asi polovicu z celkového dlhu. "Niekde je to aj viac," upozornil vedúci odboru sociálnych vecí a zdravotníctva Úradu banskobystrického VÚC Richard Rišňovský. Samosprávne celky ešte nemajú vypracovanú analýzu dlhov, ktoré vznikli tento rok, a tak nevedia, ako veľmi sú nemocnice ohrozené. "Neviem ani odhadnúť, či budeme lobovať aj za oddlženie voči iným subjektom do konca roka 2004," podotkol Rišňovský.
Oddlžia všetky
Pôvodne vláda uvažovala, že na oddlženie nemocníc v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva zaplatí poisťovni cez Veriteľa len 1,7 miliardy, SP mala nemocniciam na oplátku odpustiť vyše 11-miliardový dlh. Po novom by mala SP dostať 2,2 miliardy a odpustiť aj dlh regionálnym nemocniciam. Celkový dlh zdravotníckych zariadení voči SP bol ku koncu roka 2004 takmer 14 miliárd korún. SP je napriek tomu s výsledkom relatívne spokojná. "Ako dobrí hospodári by sme chceli, samozrejme, dostať čo najviac, chápeme však, že sme súčasťou okruhu verejných financií a našu solventnosť tak či tak garantuje štát. Ak nám dá teraz menej, o to skôr nás bude musieť sanovať," pripomenul predseda Rady riaditeľov SP František Halmeš. A odkiaľ vzal Veriteľ ďalších 500 miliónov korún? "Nedostali sme žiadnu dotáciu, len došlo k inému prerozdeleniu finančných prostriedkov, ktoré máme k dispozícii," vysvetlil člen predstavenstva spoločnosti Veriteľ Juraj Melicher. S ďalším oddlžovaním však môžu nemocnice rátať len ťažko. Veriteľ totiž ukončí svoju činnosť už o mesiac a od januára 2006 vstúpi do likvidácie.

Situácia v lučenskej nemocnici v novom svetle
Aj keď nemocnice sú do konca roka pred exekúciami zo zákona chránené, na verejnosť prenikla informácia, že v lučenskej nemocnici už Sociálna poisťovňa začala s exekúciou kvôli dlhu 174 miliónov korún. "Nie je to bežná exekúcia, uplatnili sme si záložné právo na nehnuteľnosť," vysvetlil pre HN riaditeľ pobočky SP v Lučenci Miroslav Benčík. Podľa Halmeša ide o bežný postup. Poisťovňa sa už pripravuje na január, keď nový zákon umožni exekvovať majetok nemocníc. Včerajšie rozhodnutie vlády môže nemocnicu zachrániť. Minister Zajac odmietol, že by súviselo práve s týmto prípadom. "Prípad lučenskej nemocnice poukazuje akurát na chaos v SP, pretože jej vedenie s nami vyjednávalo o týchto veciach aspoň mesiac," povedal Zajac. Halmeš pripustil, že poisťovňa zváži postup podľa toho, koľko nemocnica dlhuje za tento rok. Podľa Benčíka je možné, že sa dohodnú na splátkach.

01 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Debakel pre sociálnych demokratov 02 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pobrežie Slonoviny potrebuje novú dohodu 03 - Modified: 2003-02-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Británia uvažuje o použití jadrových zbraní
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 05:46