StoryEditor

Na Ústavný súd SR podal sťažnosť aj víťaz petržalských volieb

24.05.2006, 15:23
Autor:
TASRTASR

Na Ústavný súd SR sa v súvislosti v petržalskými voľbami starostu okrem Milana Ftáčnika, Jána Kotuľu a Ladislava Snopka v utorok obrátil aj protikandidát, voči ktorému smerovali ich sťažnosti - Peter Matúška.
Najúspešnejší z uchádzačov, ktorý vo voľbách 13. mája zvíťazil o 128 hlasov pred druhým v poradí Milanom Ftáčnikom, doručil volebnú sťažnosť večer faxom. Namieta ňou porušenie zákona o voľbách do samosprávy obcí a svojho politického práva na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok, ktoré garantuje Ústava SR i Listina základných práv a slobôd.
Matúškova volebná sťažnosť smeruje proti Miestnej volebnej komisii mestskej časti Bratislava - Petržalka. Zákon i ústavu mali jej členovia porušiť tým, že mu ako víťaznému kandidátovi nevydali osvedčenie o zvolení za starostu.
Podľa Matúšku zákon komisii nepriznáva žiadnu možnosť úvahy, či víťazovi volieb osvedčenie o zvolení vydá alebo nevydá. Rešpektuje, že členovia miestnej volebnej komisie odmietli podpísať zápisnicu, ale tvrdí, že to nemôže mať vplyv na vydanie osvedčenia. Preto spochybňuje ich hlasovanie a uznesenie z 22. mája ktorým rozhodli, že mu osvedčenie o zvolení za starostu nevydajú.
Matúška ústavnému súdu navrhuje, aby zrušil sporné uznesenie volebnej komisie, prikázal jej bezodkladne vydať mu osvedčenie o zvolení a vyhlásiť ho za zvoleného starostu Petržalky. Rovnako ako jeho protikandidáti žiada o urýchlené prerokovanie sťažnosti.
Podľa poradcu ÚS pre styk s médiami Štefana Németha sťažnosť Matúšku, rovnako ako sťažnosti jeho protikandidátov, by mali byť dnes popoludní pridelené sudcovi spravodajcovi.
Doplňujúce voľby starostu sprevádzal v Petržalke škandál. Na uliciach a v blízkosti volebných miest v čase volebného moratória rozdávali aktivisti darčeky a nabádali ľudí na voľbu Matúšku, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou Slobodného fóra. Nad Petržalkou krúžilo lietadlo s transparentom Bajan volí Matúšku 8. Na rozdiel od Ústrednej volebnej komisie, ktorá 15. mája dospela k záveru, že pri voľbách nedošlo v priebehu hlasovania k porušeniu zákona a za víťaza volieb označila Matúšku, miestna volebná komisia v Petržalke 22. mája rozhodla, že Matúškovi osvedčenie o zvolení za starostu nevydá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:02