StoryEditor

Smer sa bude snažiť zmeniť rozdelenie eurofondov na roky 2007 až 2012

14.06.2006, 17:59
Autor:
TASRTASR

Smer - sociálna demokracia sa v prípade svojej účasti v budúcej vláde nebude cítiť viazaný rozhodnutím kabinetu Mikuláša Dzurindu o prerozdelení fondov z Európskej únie na Slovensku na roky 2007 až 2013. Smer-SD túto tému otvorí pred budúcimi koaličnými partnermi.
"Tu sme pripravení urobiť spoločné rozhodnutie s predsedami vyšších územných celkov. Dohodneme sa na dvoch prioritách, súhlasím, priority sú infraštruktúra a vzdelanie, ale odmietame uprednostňovanie niektorých regiónov na úkor iných," povedal dnes predseda Smeru-SD Robert Fico po stretnutí s predsedami piatich VÚC, ktorých v regionálnych voľbách podporovala jeho strana. Rovnako podľa Fica bude treba otvoriť otázku, či bolo alebo nebolo správne rozhodnutie, aby sa podnikateľská obec dostala k eurofondom. Predseda Smeru-SD sa domnieva, že pri nastavení systému prerozdelenia eurofondov vláda musí komunikovať s predsedami vyšších územných celkov, ktorí najlepšie poznajú situáciu v tom-ktorom regióne. Fico považuje návrh Dzurindovej vlády na prerozdelenie eurofondov za nespravodlivý a nefér. S ohľadom na blížiace sa voľby a situáciu okolo zostavovania vlády nekonkretizoval, čo presne bude Smer-SD požadovať a aký má vlastný návrh prerozdelenia eurofondov. "My musíme ísť komunikovať s našimi partnermi, ktorí možnože budú mať iný názor na otvorenie tohto finančného rámca, aký budeme mať my," dodal.
Smer-SD bude pri prípadnom kreovaní kabinetu presadzovať, aby vznikol post podpredsedu vlády pre reformu verejnej správy. Tento vicepremiér by zodpovedal za spoluprácu s predstaviteľmi miestnej a regionálnej samosprávy. Znižovaniu regionálnych rozdielov chce Smer-SD napomáhať aj pravidelnými stretnutiami premiéra s predsedami VÚC. Tieto stretnutia by sa podľa Fica mohli konať približne raz za dva mesiace. Predseda Smeru je presvedčený, že bez spolupráce vlády s regiónmi a predstaviteľmi samosprávy nie je možné efektívne odstraňovať regionálne rozdiely na Slovensku.
"My celkovo našu politiku staviame nielen na solidarite medzi bohatými a chudobnými, na solidarite, ktorá je medzigeneračná - to znamená starí - mladí ľudia, ale aj na solidarite medziregionálnej, tá je základom nášho uvažovania," konštatoval Fico. Podľa predsedu Smeru-SD, a predsedov Banskobystrického, Prešovského, Košického, Žilinského a Bratislavského VÚC terajšia vláda pri znižovaní regionálnych rozdielov zlyhala, s regiónmi pritom komunikovala minimálne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 14:02