StoryEditor

SOVS: Výstavba veterných parkov v Bulharsku ohrozí migrujúce vtáky

22.08.2005, 15:15
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť pre ochranu vtáctva na Slovensku (SOVS) upozorňuje na plánovanú výstavbu troch veterných parkov v Bulharsku na myse Kaliakra, ktorá ohrozí vyše pol milióna vtákov počas ich sťahovania. K operencom, ktorí prelietajú pozdĺž bulharského čiernomorského pobrežia, patria aj bociany, včeláre či orly zo Slovenska.
Bulharská spoločnosť pre ochranu vtáctva ako aj iné mimovládne ochranárske organizácie a Bulharská akadémia vied zahájili ostrý protest proti projektu výstavby vyše 80 veterných turbín, vysokých 120 m. S protestom sa stotožňujú aj organizácie z ďalších európskych krajín. "Výber lokality pre výstavbu turbín považujeme za absolútne nevhodný, pretože predstavuje veľké riziko pre naše migrujúce vtáctvo letiace ponad Bulharsko do Afriky," uviedol pre TASR riaditeľ SOVS Rastislav Rybanič.
Výstavbu veterných parkov na myse Kaliakra, ktorý je navrhovaným územím Natura 2000, povolilo prednedávnom bulharské ministerstvo životného prostredia a vôd. Ohrozených pritom bude viac než 500 tisíc vtákov bocianov bielych aj čiernych, pelikánov, žeriavov, včelárov a orlov. Lokalita je druhým najväčším zhromaždiskom sťahovavých vtákov v Európe. "Prilietajú sem vtáky z celej severnej Európy a Bulharsko, krajina, ktorá chce vstúpiť do Európskej únie, má preto medzinárodnú povinnosť ich chrániť," povedal Rybanič. Ochranári sa obávajú, že umiestnenie projektu na myse Kaliakra bude mať za následok usmrcovanie vtákov križujúcich líniu turbín.
Bulharská spoločnosť pre ochranu vtáctva sa plánuje odvolať proti rozhodnutiu ministerstva na regionálnom súde a požiadať Európsku komisiu o vyjadrenie nesúhlasu pre nedodržiavanie európskej legislatívy. Prostredníctvom SOVS môžu svoj nesúhlas s realizáciou výstavby veterných parkov na myse Kaliakra vyjadriť aj iné organizácie, jednotlivci a štátne inštitúcie na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 00:25