StoryEditor

Maďarsky hovoriaci Rómovia idú zbierať podpisy za zachovanie územnej celistvosti

25.05.2007, 13:18
Autor:
TASRTASR

Petíciu za zachovanie územnej celistvosti a neporušiteľnosti hraníc SR dnes v Rimavskej Sobote odštartovalo združenie Občianska alternatívna iniciatíva v SR. Je to odozva na "snahy vtiahnuť subskupinu maďarsky hovoriacich Rómov, ktorí obývajú južnú časť Slovenska, do autonómnych snáh terajšieho vedenia Strany maďarskej koalície (SMK)".
"Týmto dávame jednoznačný signál SMK - nie autonómii," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Rimavskej Sobote predseda Parlamentu Rómov Ladislav Fízik. Podľa Fízika Rómovia všeobecne zatiaľ za uplynulých osem rokov nepocítili ani od jednej z parlamentných strán zmenu postoja k ich minorite. "Jedine Slovenská národná strana podpísala tento rok so zástupcami Rómov zmluvu o spolupráci," uviedol Fízik. "Výsledkom je, že rómski odborníci sa už dnes podieľajú na tvorbe školského zákona," dodal.
Podľa predsedu petičného výboru Vojtecha Kökénya maďarsky hovoriaci Rómovia sú dnes spokojní s politikou, akú predstavuje súčasná vláda SR. Títo Rómovia údajne podporovali v minuloročných parlamentných voľbách práve stranu SMER-SD. "Fica dokonca viacerí z nás označujú za druhého Dubčeka," uviedol.
Cieľom združenia je v prvej fáze dosiahnuť aspoň 15-tisíc podpisov a do roka až 100-tisíc. Chcú tiež, aby táto časť slovenského obyvateľstva v budúcnosti nevolila SMK.
Podľa Kökénya maďarsky hovoriaci Rómovia sú dnes na Slovensku tzv. utajenou menšinou, ktorej asimilovali jazyk. Ich počet odhadol na 120-tisíc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:28