StoryEditor

Rezolúcia OSN ku Kosovu by mala byť do dvoch mesiacov

03.04.2007, 13:56
Autor:
SITASITA

Slovensko očakáva, že Bezpečnostná rada (BR) OSN prijme rezolúciu o budúcom štatúte Kosova do šiestich až ôsmich týždňov. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš na tlačovej besede vyhlásil, že neprijatie rezolúcie by otvorilo priestor pre jednostranné kroky, ktoré by mohli viesť k destabilizácii na Balkáne. "Pre nás je to neprijateľné," zdôraznil Kubiš s tým, že otázka Kosova je otázkou európskej bezpečnosti.
Bezpečnostná rada dnes popoludní začne rokovať o Ahtisaariho návrhoch a odporúčaniach, z ktorých by mala vzísť rezolúcia o budúcnosti juhosrbskej provincie. Slovensko predstaví svoj postoj a zároveň ho zverejní cez médiá. Kubiš skonštatoval, že sa v ňom výrazne odráža vyhlásenie Národnej rady SR, odmietajúce úplnú nezávislosť Kosova, ale aj názor Európskej únie (EÚ), podporujúci Ahtisaariho plán kontrolovanej samostatnosti. Čo presne bude Slovensko presadzovať, minister nepovedal. "Rokovania sa iba začínajú, dnes ešte nepracujeme s konkrétnymi parametrami rezolúcie," uviedol. Rezolúcia však musí obsahovať zmienku o tom, že ide výhradne o riešenie pre Kosovo a nezakladá žiaden precedens pre budúcnosť. To je podľa Kubiša dôležité najmä vzhľadom na princíp neporušiteľnosti hraníc. Slovenská republika bude naďalej podporovať zblíženie stanovísk Belehradu a Prištiny a zároveň dbať na jednotný postup EÚ. "Podporíme všetky návrhy, ktoré budú približovať názory oboch strán."
Veľvyslanec SR pri OSN Peter Burian sa pred rokovaním BR stretne so srbským premiérom Vojislavom Koštunicom. SR bude podľa Kubiša naďalej v kontakte so zástupcami Srbska aj kosovských Albáncov. Na rokovaní BR Peter Burian v mene SR potvrdí, že berieme na vedomie návrh splnomocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtisaariho. Oceňujeme tiež jasnosť pozície generálneho tajomníka OSN, ktorý v liste členom BR plne podporil Ahtisaariho odporúčania. SR tiež uvíta začiatok rokovaní BR OSN a prípravu rezolúcie. Tá by mala odrážať legitímne záujmy Belehradu aj Prištiny. "Pre nás sú neprijateľné akékoľvek jednostranné kroky, či už od aktérov na mieste alebo zo strany medzinárodného spoločenstva," dodal Kubiš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 13:44