StoryEditor

Schôdza parlamentu začne opakovaním hlasovania o letiskách

31.01.2006, 11:35

Národná rada SR začne dnes o 13:00 rokovanie svojej 55. schôdze. V jej úvode by mali poslanci rozhodnúť o tom, či budú opätovne hlasovať o návrhu uznesenia k zastaveniu privatizácie bratislavského a košického letiska. Najskôr však bude musieť proti výsledku hlasovania z minulého týždňa vzniesť námietku poslanec Smeru-SD Boris Zala. Hlasovacie zariadenie totiž nesprávne prečítalo hlasovaciu kartu poslanca KDH Jána Bielika a v systéme evidovalo Zalu. Ten však bol v tom čase v Austrálii. Chybnú hlasovaciu jednotku už Národná rada (NR) SR vymenila a zároveň odoslala dodávateľovi zariadenia na analýzu. Jej výsledky by mohli byť známe zhruba o dva týždne.
Národná rada by ďalej mala znovu rozhodovať o novele zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, ktorú vetoval prezident SR. Hlasovať budú aj o druhom prezidentom vrátenom zákone. Ide o novelu zákona o elektronických komunikáciách, upravuje podľa návrhov a pripomienok Európskej komisie najmä ustanovenia zákona týkajúce sa právomocí Telekomunikačného úradu SR (TÚ) pri regulácii na úrovni koncových užívateľov, prenositeľnosti čísel a konzultačného mechanizmu. Poslanci budú diskutovať aj o zameraní zahraničnej politiky Slovenskej republiky.
V prvom čítaní budú poslanci medzi iným posudzovať návrh poslancov Evy Černej a Róberta Madeja. Do NR SR po šiestich mesiacoch znovu predložili návrh, ktorý zavádza tzv. nesporové rozvody. Súd by po súhlase obidvoch manželov s rozvodom a predložení dohody o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva, o úprave výkonu rodičovských práv a povinností k maloletým deťom a dohody o tom, ktorý z manželov bude užívať byt, nemal zisťovať príčiny rozvratu manželstva. Ak by sa manželia rozhodli využiť takúto formu rozvodu, stačilo by spísať dohodu, ktorá upraví rozdelenie spoločného majetku, v prípade maloletých detí usporiada otázku výchovy a platenia výživného. Sudca by takúto dohodu posúdil a manželov rozviedol. Dohoda musí obsahovať úradne overené podpisy oboch manželov. Účinnosť zákona navrhujú poslanci od 1. mája 2006.
Z noriem predkladaných vládou ide napríklad o novelu zákona o občianskych preukazoch, na základe ktorej sa budú na Slovensku vydávať občianske preukazy formátu Európskej únie. V takomto preukaze budú na žiadosť občana uvedené údaje o závažných chorobách, ktoré za určitých okolností vyžadujú okamžité podanie lieku, alebo poskytnutie špeciálnej prvej pomoci po predložení potvrdenia od lekára. V tejto časti môžu byť zapísané aj údaje o krvnej skupine a podskupine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 16:31