StoryEditor

Primátor Veľkého Medera už nastúpil do výkonu trestu

12.03.2007, 12:33
Autor:
TASRTASR

Bývalý primátor Veľkého Medera Samuel Lojkovič už nastúpil na výkon trestu odňatia slobody. Najvyšší súd SR mu v odvolacom konaní vymeral nepodmienečný trest 32 mesiacov v 1. nápravnovýchovnej skupine a pokutu 300 tisíc Sk za branie úplatku.
Podľa rozsudku si Lojkovič vypýtal úplatok vo výške 300 tisíc Sk za vyriešenie nezrovnalostí okolo prenájmu pozemkov v okolí známeho termálneho kúpaliska vo Veľkom Mederi v prospech jedného podnikateľa. Súdu sa však nepodarilo preukázať, že pri skutku zneužil právomoc verejného činiteľa, aj keď verejným činiteľom nesporne v čase prevzatia úplatku bol.
Lojkovič sa 26. februára dostavil na pojednávanie do súdnej siene Najvyššieho súdu SR v Bratislave, na vypočutie rozsudku však už nečakal a súdnu budovu opustil. Nemohol tak byť priamo eskortovaný do väznice a začala mu plynúť zákonná lehota na nástup výkonu trestu. Podľa informácií TASR sa o dva dni na to odsúdený telefonicky prihlásil na Obvodnom oddelení PZ SR vo Veľkom Mederi, následne bol z miesta svojho trvalého pobytu odvezený za policajnej asistencie do Ústavu na výkon väzby v Leopoldove.
Skutok s úplatkom sa stal ešte v roku 2005, Lojkovič bol potom niekoľko mesiacov vo vyšetrovacej väzbe, vo Veľkom Mederi sa uskutočnilo referendum za jeho dovolanie. Bolo však neplatné pre nízku účasť. Neskôr bol z väzby prepustený a v komunálnych voľbách v decembri 2006 opätovne kandidoval na primátora a bol zvolený. Jeho mandát vynesením rozsudku zanikol, čím sa radnica dostala do patovej situácie, pretože nemal zvoleného zástupcu a funkciu prednostu úradu zrušil. Vec vyriešilo až mimoriadne zastupiteľstvo, ktoré vedením mesta do konania nových volieb poverilo dvoch poslancov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 02:51