StoryEditor

Kabinet zrušil vízové poplatky pre občanov Bosny a Hercegoviny a Macedónska

21.06.2006, 16:17
Autor:
TASRTASR

Občania Bosny a Hercegoviny a Macedónska pri cestách na Slovensko nebudú od 1. júla platiť poplatky za krátkodobé a tranzitné víza. Rozhodla o tom vláda s účinnosťou až do vstupu SR do Schengenského priestoru, ktorý je naplánovaný na druhú polovicu budúceho roka.
Pri vydávaní dlhodobých víz poplatky nebudú platiť občania Bosny a Hercegoviny a Macedónska, ktorí majú v týchto krajinách trvalý pobyt a preukážu príbuzenský vzťah s osobami trvalo žijúcimi na Slovensku.
Rezort vnútra pri návrhu argumentoval nedávno podpísanými medzivládnymi dohodami s Bosnou a Hercegovinou o readmisii osôb a spolupráci v boji proti trestnej činnosti. "Podpísanie readmisnej dohody vytvorilo predpoklad na zavedenie asymetrického vízového režimu medzi SR a Bosnou a Hercegovinou a tento krok je plne v súlade s európskou vízovou politikou," uviedol rezort vnútra.
Ministerstvo predpokladá, že SR môže negatívne finančné dopady spôsobené vydávaním bezplatných víz čiastočne kompenzovať rastom vzájomného obchodného obratu a zvýšením príjmov z turistického ruchu. Pritom treba počítať s možnou potrebou personálneho posilnenia slovenského veľvyslanectva v Sarajeve.
K návrhu na zrušenie poplatkov za víza pre občanov Macedónska rezort vnútra okrem iného uviedol, že táto balkánska krajina patrí medzi priority zahraničnej politiky SR.
Slovenskí občania pri cestách do Bosny a Hercegoviny a Macedónska víza nepotrebujú.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:32