StoryEditor

Arcibiskupský úrad v piatok zverejní dokumenty k údajnej spolupráci Sokola s ŠTB

11.01.2007, 17:42
Autor:
TASRTASR

Arcibiskupský úrad v Trnave chce v piatok zverejniť "závažné dokumenty" k údajnej spolupráci arcibiskupa Jána Sokola s komunistickou Štátnou bezpečnosťou.
Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (KBS) zvolala na piatkové dopoludnie novinárov, ktorých plánuje oboznámiť so spomenutými dokumentmi. Arcibiskup Sokol sa na stretnutí s médiami nezúčastní, pretože jeho zdravotný stav si údajne vyžaduje hospitalizáciu. "Do poslednej chvíle trval na svojej účasti na tlačovej konferencii. Zároveň deklaroval ochotu byť v budúcnosti médiám v tejto otázke k dispozícii," uviedla dnes tlačová kancelária arcibiskupovho úradu. Novinári dostanú Sokolovo vyjadrenie vo zvukovej podobe. Historické dokumenty z archívov ŠtB a Komunistickej strany Československa bude prezentovať historik ThDr.Jozef Haľko.
Prípad údajnej spolupráce Sokola s ŠtB sa v týchto dňoch dostal do záujmu médií po afére varšavského arcibiskupa Stanislava Wielgusa. ten odstúpil zo svojej funkcie potom, čo sa priznal k spolupráci s poľskou komunistickou Štátnou bezpečnosťou. KBS odmietla porovnávať oba prípady a jej hovorca Jozef Kováčik sa vyjadril, že vzhľadom na neexistenciu relevantného materiálu voči Sokolovi platí prezumpcia neviny.
V archíve Ústavu pamäti národa (UPN) nie sú podľa doteraz zverejnených informácií o arcibiskupovi Sokolovi konkrétne informácie o tom, ako spolupracoval s ŠTB. Vyplýva z nich to, že od roku 1972 bol vo zväzkoch vedený ako tajný spolupracovník a neskôr ako agent. Sokol spoluprácu s ŠTB odmieta.
Mediálny záujem vyvolali okrem údajnej spolupráce s ŠtB aj Sokolove nedávne vyjadrenia na adresu slovenského vojnového štátu. Arcibiskup povedal, že si veľmi váži vtedajšieho prezidenta Jozefa Tisa a ocenil ekonomickú úroveň vtedajšej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 04:48