StoryEditor

Krajské úrady majú zaniknúť k 1. októbru 2007

22.03.2007, 07:17
Autor:
TASRTASR

rajské úrady na Slovensku majú zaniknúť k 1. októbru tohto roku a ich kompetencie sa presunú na obvodné úrady, prípadne na ústredné orgány štátnej správy. Vyplýva to zo zákona o zrušení krajských úradov, ktorý dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Opoziční poslanci neuspeli s návrhom, aby NR SR nepokračovala v rokovaní o tomto zákone.
Zrušenie krajských úradov má prispieť k zlacneniu a skvalitneniu výkonu štátnej správy. Podľa predkladateľa rezortu vnútra sa usporí 151 funkčných miest. V roku 2007 sa zrušením 151 funkčných miest nepredpokladá ušetrenie finančných prostriedkov, nakoľko prepusteným zamestnancom vyplatia odstupné v celkovej výške asi 13,5 milióna korún. V rokoch 2008 a 2009 sa očakávajú úspory spolu 92,128 milióna korún.
Poslanci vzali na vedomie aj Informáciu o výsledkoch analýzy vývoja a súčasného stavu verejnej správy a návrhoch opatrení. Okrem rušenia krajských úradov k 1. októbru postupne sa predpokladá aj rušenie špecializovanej štátnej správy na úrovni kraja. Podľa analýzy by v ďalšej etape malo dôjsť k zrušeniu špecializovaných krajských úradov. K 1. júlu 2008 sa očakáva zrušenie ôsmich krajských školských úradov. Zrušiť sa majú aj krajské úrady pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, stavebné úrady a krajské úrady životného prostredia. Materiál navrhuje na krajskej úrovni zlúčenie pozemkových a lesných úradov do krajských pozemkových a lesných úradov. Ďalej sa navrhuje zrušiť Vyššiu vojenskú správu v Banskej Bystrici. Predbežne by sa mali ponechať krajské veterinárne a potravinové správy, katastrálne úrady, krajské riaditeľstvá hasičského a záchranného zboru, krajské riaditeľstvá Policajného zboru, územné vojenské správy a krajské pamiatkové úrady.
Vláda bude schvaľovať rozpočet Environmentálneho fondu, ktorý jej navrhne minister životného prostredia. Doteraz celoročné hospodárenie fondu navrhoval iba rezortný šéf. Vyplýva to z novely zákona o Environmentálnom fonde, ktorý dnes poslanci postúpili do druhého čítania. Mení sa aj to, že za hospodárenie s prostriedkami fondu bude zodpovedný jeho riaditeľ a nie minister, ako je to teraz. Návrh zákona tiež vypúšťa utajovanie údajov z informačného systému. Novela zákona o vinohradníctve a vinárstve, ktorú dnes parlament posunul do druhého čítania, upravuje majetkovú ochranu viníc a spôsob nakladania so zvyškovými produktmi vznikajúcimi pri výrobe vína. Podľa predošlej úpravy zákona nebolo vôbec možné vykonať zmenu poľnohospodárskeho pozemku, a to ani v prípade, keď išlo o verejnoprospešné účely. Novelizované znenie umožňuje v niektorých prípadoch pozemok využiť na verejnoprospešné účely.
Novela zákona o rastlinolekárskej starostlivosti upravuje podmienky na získanie odbornej spôsobilosti pre ľudí, ktorí predávajú prípravky na ochranu rastlín určené konečnému spotrebiteľovi. Poslanci tieto zmeny postúpili do druhého čítania.
Zmeny vyplývajúce z kompetencií územnej samosprávy (samosprávnych krajov) v oblasti regionálnej politiky sú súčasťou novely zákona o verejných prácach, ktorú dnes poslanci posunuli do druhého čítania. Rozširuje sa tiež aj okruh verejných investícií o zdroje Európskej únie, obcí a vyšších územných celkov. Ak ju poslanci definitívne schvália, začne platiť 1. augusta.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:19