StoryEditor

Iniciatíva Inakosť vyzvala strany, aby sa vyjadrili k registrovaným partnerstvám

28.03.2006, 19:11
Autor:
TASRTASR

Iniciatíva Inakosť zaslala desiatim politickým stranám výzvu na verejné vyjadrenie postoja k otázke uzákonenia inštitútu životného partnerstva dvoch osôb rovnakého pohlavia na Slovensku.
Zákon by mal podľa iniciatívy vyrovnať šance a priniesť do života občanov a občianok možnosť uzatvorenia štátom uznávaného partnerského zväzku takýchto dvojíc. Hovorkyňa iniciatívy Inakosť Hana Fábry uviedla, že z takéhoto zákona by malo byť zrejmé, že životné partnerstvo dvoch osôb rovnakého pohlavia nijako neohrozuje tradičné manželstvo muža a ženy. "Ak podľa zákona o rodine je manželstvo zväzkom muža a ženy, ktorého hlavným účelom je výchova detí, tak životné partnerstvo by bolo zákonom uznaným zväzkom dvoch osôb rovnakého pohlavia, ktorého hlavným účelom je naplnenie potreby partnerstva a partnerskej istoty a opory v osobnom živote," uvádza sa vo výzve adresovanej politickým stranám. V návrhu zákona by sa pritom neumožňovala adopcia detí párom rovnakého pohlavia.
Fábry poukázala na to, že obdobné zákony už prijali desiatky demokratických krajín v Európe a na celom svete. Privítala, že ANO vo svojom volebnom programe zatiaľ ako jediná politická strana priamo deklarovala svoju podporu návrhu zákona o životnom partnerstve.
Iniciatíva Inakosť od januára tiež zbiera po celom Slovensku podpisy na podporu prijatia zmieneného zákona v rámci petičnej kampane Kto je Kto? a zároveň s prosbou o podporu priebežne oslovuje známe slovenské osobnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 23:39